"Livet kommer att bli tyngre"

Marianne Metsävainio är orolig. Som mamma till hjärnskadade Elvis Dahlberg, 13, står hon i begrepp att söka personlig assistans genom LSS. ”Lite panik har jag då jag inte vet om livet kommer att bli än tyngre”.

11 januari 2019 19:51

Elvis Dahlberg fick en allvarlig hjärnskada när han blev påkörd av en bil för två år sedan. Då förändrades livet radikalt för familjen vilket PT skrivit om tidigare.

Hon är ensamstående mamma med vårdnadsbidrag för sonen och har sedan olyckan haft hjälp av personlig assistens.

– Jag skulle aldrig orkat utan, då hade jag gått i väggen och blivit sjuk.

Fram till nu har familjen fått hjälp via socialtjänstlagen, men nu har tid passerat och det är dags att söka hjälp via LSS.

– LSS ska visst ge oss bättre levnadsvillkor har jag fått höra och det låter ju bra. Jag hade tänkt söka jobb och bli mamma igen, inte bara anhörigvårdare och hemma med Elvis dygnet runt, säger hon.

I januari var det tänkt att det tidskrävande arbetet med ansökan skulle ta fart.

– Men så kommer det här. Det är hemskt och nu vet jag ingenting. Jag fick panik när jag hörde det nya förslaget. När inte barnet kan sköta sig själv måste man ju få hjälp. De kan ju inte mena att jag inte ska kunna söka arbete, men om det blir försämringar måste jag ju ta hand om Elvis.

Målet är ju att Elvis ska bli självständig, men än dröjer det. Det krävs mycket träning, rehabilitering på olika plan och hjälp med det mesta varje dag.

– Livet har varit kaos sen olyckan och nu är jag rädd att det ska bli ännu värre. Ovissheten gör det jobbigt. Jag blir så arg. Det är bilistens fel att vårt liv blivit så här och blir det sämre för oss får försäkringsbolaget lösa problemet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Lahti/Piteåtidningen