Lite väl mycket rockhistoria

5 juni 2019 06:00

Att åldras är inte lätt, inte ens för en rockmusiker med minnen av uppmärksamhet och dragningskraft på unga, vackra kvinnor. Så är det för Anders Edgren, ”Ante”, som tiden gått ifrån och som tillsammans med en annan bandmedlem söp bort deras rockband. Författaren KG Johansson har kanske speciell inblick som professor i just rockmusik vid Musikhögskolan i Piteå.

Huvudpersonen ”Ante” blir varse tomheten när den yttersta dagen närmar sig. Han har passerat 60 år och har ingen familj, ingen nära vän men framför allt inget rockband. Bara spriten, tabletterna och minnena.

Berättelsen tar avstamp när bandmedlemmen ”Sabbe” hastigt dör. Dödsfallet tar hårt på ”Ante”. Det blir ännu mera alkohol och sömntabletter och han har svårt att klara arbetet som förskollärare.

Tillsammans med den tredje medlemmen i bandet försöker han vrida klockan tillbaka, återvända till den tid de gillade genom att bilda ett nytt rockband. Men åren har gått, många år, och deras rockmusik lockar inte en ny publik.

Det blir en lite för pratig berättelse om ”Ante”, långa hallucinerade samtal med den döde bandmedlemmen ”Sabbe”. Sedan mängder av namn på rockmusiker genom tiderna och lika mycket låttitlar. Det blir nördigt, lite väl mycket rockhistoria.

Bortsett från detta är KG Johanssons nya roman stundtals underhållande. Inte minst när den överårige ”Ante” på en krog i Piteå får för sig att en mycket ung, vacker kvinna är intresserad av honom. Hon ber om hans telefonnummer, får det och förklarar sedan att hon gör det för att hennes mamma nyligen separerat. Så tuktas gubbsjukan.

NY BOK

KG Johansson Nollpunkten Molnfritt förlag
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Bergsten