Anna Stenfeldt Hennings är enhetschef vid droganalysenheten på NFC.
Hon är ledare för den mest framgångsrika enheten i Europa i den eviga kampen mot nya droger, så kallade nätdroger. Anna Stenfeldt Hennings avdelning har drygt 40 000 ärenden varje år. Alla narkotikabeslag som görs i Sverige hamnar på hennes avdelning. Den vanligaste drogen är cannabis i olika varianter såsom marijuana, hasch och hascholja.
Vad avdelningen gör är att klassificerar droger och mäter renheten. När det gäller cannabis handlar det om att få fram THC-halten, styrkan på narkotikan.
Just att få fram renheten på beslaget är mycket intressant för både åklagare och domstol. Ett parti på till exempel ett kilo amfetamin kan betyda, om amfetaminet håller hög renhet, att narkotikan kan blandas ut till det dubbla eller ännu mer vilket medför strängare straff vid lagföring.
När polisen gör ett tillslag och hittar narkotika skickas hela beslaget till Anna Stenfeldt Hennings avdelning på NFC.
– Amfetaminbeslagen har minskat i den norra regionen de senaste fem, tio senaste åren. I Norrbotten är cannabis den överlägset vanligaste drogen, säger Anna Stenfeldt Hennings och fortsätter:
– Men nu ser vi en ökning av nya droger.
Hon pratar om det som slarvigt benämns som nätdroger.
Tidigare har det funnits en tröghet i hanteringen med nätdroger. Det har tagit alltför lång tid att förbjuda de olika nätdrogerna.
– Men nu har vi en ny process som går ut på att vi har fler moment, och idag arbetar fler personer i de olika momenten, säger Anna Stenfeldt Hennings.
Under 2014 klassades 101 nya droger i Europa. NFC i Linköping inrapporterade 36 av dessa, drygt en tredjedel alltså. Anna Stenfeldt Hennings avdelning är utan tvekan den mest effektiva drogenheten i Europa.
– Vi är duktiga och vi vet om det och är också stolta över det, säger en av de anställda på avdelningen.
Anna Stenfeldt Hennings varnar för att de så kallade nya drogerna är mycket farliga.
– När en person testar en ny drog kanske de inte känner någon effekt direkt, då tar man mer och då blir det en överdos. Ta till exempel GHB, tar man lite för mycket kan man dö, säger Anna Stenfeldt Hennings.
Andra droger som, enligt Anna Stenfeldt Hennings, är speciellt farliga är heroin, LSD och Fentanyl, den sistnämnda är ett smärtstillande läkemedel som ges till svårt cancersjuka patienter.
En drog som håller på att få fäste i Sverige är ett preparat som kommer från Ryssland och kallas Krokodil. Det är ett preparat som injiceras och är mycket starkare än heroin och ger en abstinens som beskrivs som outhärdlig. Missbrukaren får allvarliga vävnadsskador, musklerna ”äts upp” och i de allvarligaste fallen kan kallbrand uppstå med amputation som följd. Få missbrukare av denna drog överlever mer än något år.
– Vi har sett att just Krokodil finns i Sverige, säger Anna Stenfeldt Hennings.
Tullen avlastar NFC i många fall i och med att de har eget labb.
– Vi samarbetar på så sätt att när Tullen kör fast hjälper vi dem.
Tullen gör flera beslag i veckan av nya droger. Det är droger som fastnar i tullens näs vid gränsövergångar och flygplatsen. Var stora delar av drogerna kommer från är ingen tvekan.
Anna Stenfeldt Hennings sticker inte under stol med att mycket av de nya drogerna kommer från Asien.
Läs mer: Det här gör NFC