Äkta eller falska pengar? Det är frågan Michael Johansson, förste forensiker på NFC sysslar med dagligen. Han berättar att det är sällsynt med svenska förfalskare även om det finns några enstaka personer i Sverige som experimenterar med att tillverka sedlar med huvudsakligen bläckskrivare.
– Det kommer också ut en del falska svenska sedlar men det är i en väldigt liten mängd. Jag tror att det finns personer, främst ungdomar, som vill testa bara för testandets skull, säger Michael Johansson.
Hur ser man då att en sedel är förfalskad? Michael Johansson är expert, för honom tar det inte många sekunder att avslöja en falsk sedel, men hur ska allmänheten göra för att upptäcka det?
– Det första man gör är att känna på sedeln, redan där börjar man ana att något är fel. En äkta sedel ska kännas sträv. Ta till exempel och jämför med en vanlig rabattkupong från Ica så är det en jätteskillnad hur det känns. Steg två är att kontrollera de säkerhetsdetaljer som finns, exempelvis vattenmärke, säkerhetstråd med mera.
– Jag vill påstå att cirka 80 procent av de falska sedlarna upptäcks genom att det känns konstiga.
Vad gäller dokument, såsom betyg, resedokument och så vidare, är det samma sak som med sedlar, det är kvalitén på pappret, i kombination med de speciella tryckmetoderna som oftast avslöjar fusket.
Han berättar att centralbankerna har stora maskiner som gör sedelkontroller. Det går också att upptäcka de flesta oriktiga pengar genom att belysa dem med uv-ljus.
Han säger att det finns några mycket avancerade förfalskarligor ute i världen.
– Jag vill inte peka ut något specifikt land men visst det finns ligor i Europa.
Den italienska finanspolisen har tidigare beslagtagit fem sofistikerade tryckpressar som använts till att trycka falska sedlar. Vid tillslagen hittades halvfärdiga 50-eurosedlar till ett värde av 50 miljoner euro. Beslagen gjordes i ett magasin söder om Neapel där fem misstänkta falskmyntare greps. Sedlarna var en god kvalité, bland annat med vattenmärke.
Även om Michael Johansson inte vill peka ut Italien så är fakta att just i Neapeltrakten är sedeltillverkning av privatpersoner inte helt ovanlig. I höstas greps en man med 17 miljoner euro i falska 50-eurosedlar, enligt Tidningarnas Telegrambyrå. Enligt flera stora nyhetsbyråer som TT, Reuters och AFP driver kriminella i Neapel också en förfalskningsskola, där brottslingar från utlandet får lära sig hantverket. I höstas uppgav en italiensk polisutredare att hälften av alla falska sedlar i eurozonen kommer från just Neapeltrakten.
I Sverige är det vanligast att det dyker upp falska eurosedlar.
– Därefter är det ganska jämnt mellan amerikanska dollar och kinesiska yuan. Svenska pengar kommer långt ner på den här listan, säger Michael Johansson.
Han säger också att det är 50- och 20-eurosedeln som prånglas ut mest av ligorna och det är i enorma mängder. På NFC ser man också ett tydligt trendbrott från förfalskarligorna i början av 2000-talet. Förr var förfalskningarna välgjorda, i det närmaste perfekta, nu är det annat som prioriteras bland brottslingarna.
– Nu är det mindre kvalité och betydligt mer kvantitet.
Mynt förfalskas också men det är relativt ovanligt.
Michael Johansson säger att en relativt stor del av de förfalskade pengarna är ”buspengar”. Han nämner att det finns stora narkotikaaffärer som betalas med falska sedlar.
– Jag skulle inte bli förvånad om det ligger pengar i några personers bankfack som är förfalskade.
Läs mer: Ständig kamp mot flodvåg av droger
Läs mer: Det här gör NFC