Linköpingsbon Sanna lever med två partners

Sanna älskar två personer – och delar hus och säng med båda. I det polyamorösa förhållandet har trion brottats med svartsjuka – men kärleken har alltid vunnit. "Vi är inte gjorda för att bara vara med en person".

En annorlunda familj - men minst lika mycket kärlek. Här trängs åtta personer och två råttor på 109 kvadratmeter. (Sonen Elias är inte med på bilden).

En annorlunda familj - men minst lika mycket kärlek. Här trängs åtta personer och två råttor på 109 kvadratmeter. (Sonen Elias är inte med på bilden).

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-01-10 13:27

Välkommen hem till Sanna och Åsa. Och Rune. Och Angelina, Isak, Alicia, Elias och Loke. Här, i ett radhus på 109 kvadratmeter bor familjen som lever långt från normen och den typiska kärnfamiljen. 

– Jag har fem föräldrar, ropar 8-årige Isak glatt så snart han öppnat dörren.

Två hos pappa och tre här, fortsätter han och pekar på Sanna, Åsa och Rune som alla sitter runt köksbordet och pyntar var sitt pepparkakshus.

Det är en dryg vecka kvar till jul. Hos familjen Lundberg/Hedman/Zettergren trängs julpynt med kläder, leksaker, prylar – och människor. Mamma Sanna verkar inte ha några bekymmer med trångboddheten där hon sveper fram mellan rummen, visar runt. Pekar på teckningar som något av barnen ritat samtidigt som hon plockar upp ett täcke som hamnat på golvet.

– Men vi letar efter hus för fullt just nu. Att det dröjt så länge beror på att vi ville vara säkra först. På att vår familj skulle se ut så här.

undefined
Sanna Lundberg och dottern Angelina i trappen hemma i radhuset i Lambohov.

Vi tar det från början.

I 15 år levde Sanna med sin exman. De fick fyra barn som de uppfostrade i radhuset i Lambohov. Sanna och barnens pappa hade det bra – som vänner. Men Sanna saknade kärleken och attraktionen. Plötsligt, nyss fyllda 30, hittade hon båda. I grannen Åsa.

– Det var så häftigt att få bli förälskad. Det blev en odramatisk separation från min exman, som var glad att jag hittat kärleken.

Familjekonstellationen i radhuset stöptes om. Barnens pappa flyttade ut, Åsa in. Efter många diskussioner bestämde sig det nykära paret för att ha ett öppet förhållande, där det var tillåtet att ha sex med andra. Det var Sanna som drev på. Hon var trött på att begränsa sin lust till en enda person för att passa in samhällets norm.

– Otrohet är mer regel än undantag bland par. Jag tycker att det säger en del om att vi inte är gjorda för att bara vara med en person.

Två år in i förhållandet började de chatta med Rune i Luleå genom en Facebookgrupp för swingers.

– Min dåvarande flickvän tyckte att vi skulle testa att träffa andra som en kul grej, säger Rune.

När Runes förhållande tog slut reste han söderut för att träffa sin bror. Han kom då att tänka på de två roliga och charmiga Linköpingsborna Sanna och Åsa.

undefined
Rune lämnade sitt tidigare liv i norr, för en halt annan tillvaro i Linköping. "Vissa skriver nya kapitel i sina liv, jag skrev en ny bok."

Och det är nu det blir jobbigt. I alla fall för Åsa. Paret började träffa Rune regelbundet. Han var nere i Linköping veckovis och engagerade sig i barnen. Men för Sanna hade Rune blivit något mer än en kul grej. Den mörkhåriga, lugna norrlänningen hade borrat sig in i hennes hjärta.

– Jag blir inte kär enkelt. Men plötsligt hade jag känslor för både Åsa och Rune. 

Insikten att Sanna även älskade Rune var svår för Åsa. Hon hade i en tidigare relation blivit djupt sviken, och nu kom oron för att bli lämnad.

I samma veva upptäckte Sanna att hon var gravid. Pappan var Rune.

Åsa och Sanna bestämde sig för att behålla barnet. Först tänkte Rune att han kunde bli pappa på distans, och träffa sonen på helger och lov. Men det tog Sanna snabbt ur honom. Hon ville ha en närvarande pappa som tog ansvar, och såg till att Rune var med på ultraljuden och förlossningen. Att ta bilen tillbaka upp till Luleå började kännas allt mer märkligt. Hans familj fanns ju här – i ett radhus på slätten. Snart gick flyttlasset söderut.

****

undefined
"För att människor ska förstår brukar jag jämföra med kärleken till sina barn. Som förälder kan man inte välja mellan sina barn. På samma sätt kan jag inte välja mellan Åsa och Rune", säger Sanna.

I en platsbyggd bur under trappan bor Molgan och Alfons – familjens två tamråttor. Äldsta dottern Angelina tar vant ut Alfons, sätter honom på axeln och fortsätter dekorera sitt pepparkakshus. På frågan om hur hon brukar förklara sin familj för andra rycker hon på axlarna.

– Jag brukar säga att mamma lever med en kvinna och en man. Jag har aldrig fått några negativa reaktioner.

Sanna – familjens nav vars energi aldrig tycks sina – återkommer flera gånger till att hon vill ha en familj där alla får vara precis som de är. Runt köksbordet pratar man ofta om identitet, sexualitet och kärlek.

– En fördom som jag tror folk har är att jag har en önskan om att även barnen ska leva polyamoröst. Så är det självklart inte.

Sanna, Åsa och Rune sover alla tre tillsammans. I deras sovrum får inga andra möbler plats utöver de två dubbelsängarna som ställts intill varandra och som tillsammans bildar en jättesäng. Längs med sänggaveln en tavla med orden “You are somebodys reason to smile”. I taket hänger en egenkomponerad lampa bestående av ljuslyktor i olika storlek.

– I början låg alla tre med varandra, men sen bestämde sig plötsligt Åsa för att bli flata på heltid. Det var ju lite onödigt kan jag tycka, säger Sanna och skrattar högt, samtidigt som Åsa tittar på henne med en road blick. 

undefined
"När Sanna blev förälskad i Rune var jag rädd att hon skulle lämna mig. Jag har blivit sviken i en tidigare relation", säger Åsa Zettergren.

För att få förhållandet att fungera har det genom åren krävts att de pratar mycket med varandra. På så sätt har de kunnat hantera avundsjuka, ilska och bråk. Det gäller att vara öppen och våga berätta hur man känner.

– Jag har nog pratat så det räcker för hela livet egentligen, säger Sanna.

För Rune och Åsa, som båda är mer introverta än Sanna, har det varit en utmaning.

– Jag har aldrig varit en person som sätter ord på mina känslor. Men tack vare Sanna så har jag blivit mycket bättre på det, säger Rune.

I dag ser trions förhållande ut enligt följande: Sanna är tillsammans med både Rune och Åsa. Rune och Åsa har däremot ingen kärleksrelation med varandra. De nöjer sig med att dela på Sanna. Det är hon som är limmet, matriarken, i familjen. Samtidigt är de noga med att alla tre är lika mycket familj. Precis som alla andra delar de på hushållssysslorna, ekonomin och barnuppfostran.

***

undefined
Råttan Alfons är också en del av familjen. Han kommer gärna fram när det väntas pepparkaksbak.

“Du är pervers”
Det blev den instinktiva reaktionen hos Runes mamma när han berättade för henne att han skulle lämna Luleå för att flytta ihop med två kvinnor 120 mil bort - och dessutom bli fembarnspappa på köpet. 

– Men sedan kollade hon på "Malou efter tio" när de pratade om polyamori och då ändrade hon uppfattning, säger Rune skrattande. 

I dag är relationen mellan föräldrarna och Runes stora Linköpingsfamilj bra. Barnen har följt med Runes pappa och tältat och fiskat. När Sanna och Åsa hälsade på hos hans mamma första gången fick de alla tre slå sig ner i soffan för att bli fotograferade tillsammans.

– Jag har inte mött några dåliga reaktioner alls egentligen över hur vi valt att leva våra liv, säger Rune och får instämmande hummanden från Åsa och Sanna.

Tre vuxna, fem barn och två råttor. Så kan en familj också se ut. Framtidsplanen är tydlig.

– Vi ska bli gamla ihop, säger Sanna.

"Det finns många viljor och olikheter i det här huset. Det kan vara jobbigt men mest är det kul", säger Alicia, 13 år.
"Det finns många viljor och olikheter i det här huset. Det kan vara jobbigt men mest är det kul", säger Alicia, 13 år.
Polyamori

Polyamori innebär att ha flera kärleksförhållanden samtidigt, med samtycke från alla inblandade.

För vissa polypersoner betraktas alla relationer som lika viktiga och tunga. För andra finns det primära och sekundära partners.

Polyamori förutsätter inget om sexuell läggning eller sexuell praktik.

Polyamori skiljer sig från polygami, som är giftermål mellan flera parter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!