Fåglar skräms bort för att rädda sådden

Fåglar som orsakar skador på jordbruket blir ett allt större problem. Sören Myrestam, Lillpite är hårt drabbad. ”För att undvika svordomar så är jag tyst”, säger han.

Här har tranor varit framme och ätit upp kornet.

Här har tranor varit framme och ätit upp kornet.

Foto: Jens Ökvist

Lillpite2019-08-20 07:07

Tranor i stora flockar trampar ner och äter upp utsädet för både potatisbönder och spannmålsodlare. Hos Myrestam i Lillpite har flockarna blivit större för varje år.

– En flock på ett par hundra tranor äter ju upp flera hundra kilo per dag, säger han som i år kontaktat Rolf Gustafsson, ornitolog som är extra anställd just för att skrämma fåglar som orsakar problem.

Han har varit åtskilliga gånger hos Myrestams för att försöka skrämma iväg tranorna och i fredags verkade det ha lyckats.

Inte en trana i sikte. Men de hann trampa ner delar av kornfältet och smaska i sig kornet. Det som redan ligger nere på marken går inte att ta upp och är förstört.

Den senaste åtgärden var att sätta upp en lång sträcka på 500 meter med så kallat lapptyg mellan kornfältet och slagen vall. Vita vimplar svajar i vinden.

– Tranorna vill inte landa i höga fält. Innan lapptyget landade de på marken och gick sen till sädesfältet för att äta. Om ett par veckor kan det komma flockar med 1000 tranor och börja äta, säger Gustafsson.

Ett par hundra meter bort finns en rovfågelsdrake som också ska skrämma fåglarna från att landa.

Vid andra kornfält har Gustafsson satt upp hulkar. En självuppblåst gubbe som fladdrar upp med jämna mellanrum och visslar. En effektiv metod.

Som sista åtgärd finns gasolkanoner. De smäller lika högt som ett gevärsskott på 100 decibel.

– Men de kan vi inte sätta ut nära människor och djur. Det är ju fåglarna vi ska skrämma, inte hundar och kossor.

Inom ett par veckor kommer sångsvanarna i stora flockar och de är inte lika lättskrämda som tranorna. Det kan vara uppemot 1 500 i ett område.

Myrestam skakar lätt på huvudet. Han har nästan gett upp kampen mot fåglarna som kostar honom stora pengar varje år.

– Nu har jag ju hjälp detta år. Jag har varken tid eller ork att ta tag i problemet själv, säger Sören Myrestam.

Tranorna har ökat explosionsartat i hela landet. De är skyddade mot jakt enligt lag.

– Fåglarna skitar ner och förstör halmen så att den inte går att använda till korna, säger Myrestam.

Det kan bli väldigt dyrt att tvingas köpa in mat till korna. Därför går det att ansöka om ersättning från viltskademedel men då krävs att man använt skrämselmetoder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om