De lever livet helt i  ekologisk anda

Angelina Hjelm, 29, och Robert Öberg, 32, lever helt i ekologisk anda, odlar sin mat och vill ta hand om det som de har omkring sig. Fjolårets rotsaksskörd har räckt fram till nu och skafferiet är fortfarande välfyllt med örter som växer runt Solvilda torp.

ODLAREN. "Vi odlar bland annat morötter, potatis, spenat, mangold och popcornmajs. Vi plockar och torkar kamomill, rölleka, blåklocka, klöver, rallarros, olika grässorter och annat", säger Angelina.

ODLAREN. "Vi odlar bland annat morötter, potatis, spenat, mangold och popcornmajs. Vi plockar och torkar kamomill, rölleka, blåklocka, klöver, rallarros, olika grässorter och annat", säger Angelina.

Foto: Göran Ström

LILLPITE2015-03-09 20:33

Torpet i Lillpite var ett rivningsobjekt när Angelina och Robert köpte det för snart tre år sedan. De har renoverat det miljövänligt, så giftfritt som möjligt. De har stora ekologiska odlingar omkring och de samlar allt som växer runt torpet. Skafferiet är fyllt av torkade kryddor och örter att ha i maten, göra teer av eller använda som medicinalväxter.

Angelina berättar om inredningen i huset. Så gott som allt här är återvunnet. Det ingick många föremål i köpet av torpet som har tillvaratagits. Annat är upphittat i naturen, inköpt på loppmarknader och auktioner eller arvegods.

– Det är besjälade ting. Vi köper nästan inget nytt alls, säger Angelina och pekar på en hylla i köket som hon har byggt av bland annat en bom från en vävstol och drivved från havsstranden.

Angelina är ekologisk trädgårds­mästare, certifierad inom permakultur­, det vill säga hållbar odling. Efter flytten till det gamla huset har hon haft ett uppe­håll i yrkeslivet och bland annat ägnat sig åt att bygga upp en verksamhet omkring det.

– Hit kan människor komma för att lära sig odling och ta del av vårt sätt att leva i samklang med naturen, säger hon.

Hon har skapat en hemsida som beskriver livet här och som hon helatiden uppdaterar. Den har rönt ett stort intresse och dragit gäster från när och fjärran till Solvilda.

Robert, som är utbildad i rättsvetenskap, jobbade som verksamhetsrevisortidigare men håller just nu på att skriva en bok och skapa musik – han har en egen studio i huset.

– Det blir en Norrlandsvurmande bok med humor och hjärtlighet och så gör jag en skiva som blir en tribut till Harr­y Martinssons rymdepos ”Aniara”, säger han.

Han är mångsysslare, och har arbetat som musiklärare och i musik­studio också.

– Bland annat i Thomas G:sons studio i Skövde, inflikar Angelina.

Vi gör intervjun i köket, invid en gammal vedpanna som till Angelinas och R­oberts stora glädje visade sig funger­a bra efter bara några smärre korri­geringar.

Vi tackar tveklöst ja till ekologiskt kaffe­ och Robert tar fram en kaffekvarn och börjar mala bönor.

Angelina serverar en sagolikt god chokladpaj gjord på bland annat medi­cinsk kakao, nötter, kokos och dadlar.

Paret äter mest ren, växtbaserad kost.

– Men vi vill inte titulera oss vegeta­rianer. Vi äter vad våra kroppar behöver och mår bra av. Ju mer kunskap om vad olika livsmedel innehåller desto enklare blir det att välja, säger Robert.

Angelina berättar att hon äter fisk ibland men att hon inte ätit kött sedan Roberts pappa för länge sedan hade skjutit en ripa och hon smakade på den.

Deras livsfilosofi tar sin utgångspunkt i omsorg om Moder Jord.

– Vi lever ett livsbejakande och berikande liv. Vi vill ha barn och då finns det anledning att tänka till speciellt, säger Angelina.

De påpekar att de inte ser sin livsstil som uppoffrande utan att det tvärtom är ett liv fyllt av tillfredsställelse och energi.

– Och det bygger så mycket broar. Vi får kontakt med jättespännande människor. Ju öppnare och nyfiknare vi är desto mer drar vi till oss. Vi har ett öppet hem. Hit kan människor komma för att lära, uppleva och se vad vi sysslar med. Vi har kontakter runt stora delar av planeten, säger Robert.

– Vi är i en mellanfas och får se vilken riktning vi ska ta. Vi har föreläst en hel del. Det finns en stor törst efter kunskaper på vårt område. Vi föreläste bland annat för tre niondeklasser och elevernaoch lärarna var lika nyfikna, säger Robert.

– Det finns en eftersläpning i kunskaperna. Mormors generation hade koll på naturens apotek, men där upphör den. Nu är tonåringar jättenyfikna, säger Angelina.

De är med i ett internationellt nätverk som heter couchsurfing som innebär att de erbjuder en soffa åt turister och själv utnyttjar soffor i hem när de är ute och reser.

– Vi har haft gäster från bland annat Australien och Thailand och vi har bott hos familjer i Ryssland och Mongoliet.

Angelina säger om en eventuell framtida flytt från Solvilda torp:

– Då lämnar vi över ett paradis som vi har skapat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om