Miljövänligt hembageri i Lillkorsträsk

Det ligger högt beläget, det lilla hembageriet i Lillkorsträsk där Nickan Olshäll och Pär Johansson bakar bröd med högt miljötänk.

GODIBITAR. Så är de klara. Godsakerna till kaffet är klara att stoppas i munnen.

GODIBITAR. Så är de klara. Godsakerna till kaffet är klara att stoppas i munnen.

Foto: Christoffer Markström

LILLKORSTRÄSK2016-11-30 10:00

Vintern har kommit och snön täcker marken, när Nickan Olshäll pekar ut över tomten där hon och Pär Johansson odlar allt grönt som används i bageriet.

– Gör vi morotskaka är det med morötter från eget land. Vi har egenodlade äpplen i äppelkakan. Rödbetslimpan innehåller våra egna rödbetor, och lingonen har vi plockat själva och forslat hit med cykel eller med båten.

En arbetshäst används i trädgårdsarbetet.

– Vi kan inte säga att vi är ekologiska men vi har ett högt miljötänk. Vi vill baka så naturnära som möjligt. Vi sorterar och återanvänder mycket. Det är viktigt.

2011 fick bageriet Älvsby kommuns miljöpris.

Pär Johansson växte upp på en gård i byn där han fick hjälpa till i jordbruket. Senare blev han avbytare på flera av de 40-tal gårdar som fanns i Älvsby kommun.

– Nu finns det bara fem-sex stycken kvar, säger han.

Nickan Olshäll är hushållslärare från Delsbo i Hälsingland. 1990 träffade hon Pär Johansson och beslöt att flytta till Lillkorsträsk, där hon tog en tjänst som husmor vid Tväråselskolan. Då hade han redan köpt den fastighet där Uddens bageri huserar.

Eftersom antalet lantbruk minskade var han nödgad att söka andra jobb,och det slutade med att avbytaren blev bagare.

– Jag hade precis fått en hushållslärartjänst vid Älvsby gymnasium då vi beslöt starta bageriet. Jag hann aldrig börja på tjänsten. Pär gick en ettårig utbildning i Älvsbyn samtidigt som han arbetade halvtid som avbytare, berättar Nickan Olshäll.

1996 inleddes bygget av bageriet. Det invigdes året efter.

– Vi började försiktigt. Investerade litet i små maskiner. Vi sökte landsbygdsstöd men fick avslag. Ingen trodde på oss. Men efter en andra omgång fick vi ändå stöd, säger hon.

Duon har en omfattande produktion. De bakar matbröd, kaffebröd, godisbitar och kakor, landgångar, smörgåstårtor och vanliga tårtor. De två senare görs enbart på beställning. Produkterna säljs enbart i egen butik. Nickan Olshäll säger att det som säljs ska vara facit av gediget hantverk.

– Vi har inte inriktat oss mot butikerna. Vi har nog mycket ändå och folk hittar hit till Lillkorsträsk.

Hon uppger att det är mycket folk i butiken under fredagar. Juni med skolavslutningar och konfirmationer är en intensiv period, liksom den julmånad som ligger framför.

För tre år sedan inköptes en stenugn som gräddar mjukkaka. Recepet kommer från Pärs farmor där degen sötstöps dagen innan det bakas. Bagarna arbetar också mycket med surdegsbröd.

– Det har varit modernt i alla tider, säger Nickan Olshäll om det.

Ägarna försöker hela tiden utveckla bageriet. En ny nisch är minnesstunder.

– Vi har en sådan i snitt en gång i veckan där vi samarbetar med dödsboet och begravningsbyrån.

Hon säger att verksamheten utvecklats så väl att de anställt mellandottern Kajsa på halvtid.

Hur ser bageriet ut om fem år?

– Vi är nog kvar på samma nivå, men kanske utökat anställningen till 75 procent och vi har eventuellt solceller på taket.

Nickan Olshäll ser ingen poäng med att bageriet blir för stort. Paret vill behålla hantverkskänslan. Inte tappa greppet om produktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!