Håkan – en ren filmtalang

Det är inte bara materiella ting som hyrs ut av företaget Hyr & Äventyr. Just nu tjänstgör den tama renen Håkan som skådespelare i SVT:s senaste deckarsatsning.

Trivs i sällskap. Renen Håkan är den tamaste renen Andreas Olofsson haft, vilket beror på att han hållits i hägn sedan han var kalv.

Trivs i sällskap. Renen Håkan är den tamaste renen Andreas Olofsson haft, vilket beror på att han hållits i hägn sedan han var kalv.

Foto: Emma Eriksson

Liikavaara2015-07-15 19:27

När Duo Nöje för några veckor sedan skrev om SVT:s nya deckarserie Midnattssol, som spelas in i Kiruna, berättade regissören att fler filmstjärnor som än så länge är hemliga kommer att medverka. NSD kan nu avslöja ett nytt namn i produktionen: tamrenen Håkan från Liikavaara. Renens roll i serien kan ännu inte avslöjas, men ägaren Andreas Olofsson berättar att han bland annat pudras vit för att få en ljusare färg.

– Vi har varit upp till Abisko en gång för att spela in en gång, och nu ska vi upp igen, berättar han.

I sitt företag Hyr & Äventyr, som han har tillsammans med Claes Jonasson, hyr han bland annat ut kåtor, motorfordon - och tama renar. Renarna används främst till att möta efterfrågan från turister och renkörningar med kälke. Men det är inte första gången som företagets renar dessutom används till tv-rutan.

­– Jag har haft tama renar i hela mitt liv och tillhandahållit renar i flera produktioner. Bland annat filmen Mannen från Malmberget från 2005 och ett antal reklamfilmer, berättar Andreas Olofsson.

Just Håkan har funnits på hans gård i två år. Ljudet av hans skälla klingar högtidligt när han går mot grinden för att hälsa på sina besökare.

– Renar har ett otroligt bra minne. Det märks på Håkan eftersom han alltid kommer fram och hälsar när jag kliver in i hagen, berättar Andreas.

Håkan är uppvuxen i en hage i Granträsk sedan han var kalv, och är väldigt tam. Men det krävs underhåll för att få honom att fortsätta vara det.

– Det är ganska mycket jobb, de ska hållas i gång genom att tämjas och gå i band. Men det är alltid en risk med att ha renar inhägnade, om det kommer en lös hund till exempel, berättar Andreas.

Håkan vet dock hur man ska reda sig när man möter hundar - där är det han som står för jagandet och hundvalpen Pride brukar vara ett roligt byte.

Runt omkring i hagen rör sig flera renar som kommer från Gällivares skogssameby där Andreas själv är medlem. En av dem, vid namn Blixten, ska också ska få följa till Abisko.

­– Det går bra att ha med dem på inspelning. Det syns väldigt väl på renar när de är stressade, de vill inte äta och reser svansen rakt upp. Men Håkan visar absolut inga tecken på stress, tvärtom. De får ropa och skrika för att försöka få någon reaktion från honom, säger Andreas.

Han tar av repet runt Håkans hals och stänger grinden. Håkan lunkar in igen för att äta lite rallarrosor innan det är dags att prestera framför kameran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om