Ett flytande hus - en dröm som de har förverkligat

När skånska Pia Hagerlind kom till Liehittäjä blev hon blixtförälskad.- Det var vyn med sjön, ljuset, vidderna och bastun! säger hon.Nu är hon gift med Henry Huuva och de vill dela med sig av allt det där. De har byggt ett flytande hus.- Ett brudpar blir testpiloter, säger Pia - numera Hagerlind Huuva.

"Vi har så roligt när vi jobbar ihop. När vi ska vila åker vi bort. Då vill vi gärna ha varm sand mellan tårna", säger de.

"Vi har så roligt när vi jobbar ihop. När vi ska vila åker vi bort. Då vill vi gärna ha varm sand mellan tårna", säger de.

Foto: Göran Ström

LIEHITTÄJÄ2010-07-10 06:00
Henry Huuvas släkt har bott i Liehittäjä i flera generationer. Hans farfarsfar var same och kom i arbetet till det natursköna stället.
Henry är möbel- och byggnadssnickare och har ett företag tillsammans med sin bror.
- Vi gör möbler, trappor och specialbeställda snickerier, säger han.
Han har också arbetat som yrkeslärare på Utbildning Nord i Hedenäset i 22 år.
Eget företag
Det var på en utbildning i form som han och Pia träffades och när han bjöd henne hem till Liehittäjä blev hon helt överväldigad och flyttade snart hit.
- Vi har sammanlagt sex barn. Jag har fyra och Pia har ett barn sedan tidigare, och så har vi Maja, 9 år, tillsammans, säger Henry Huuva.
Pia Hagerlind Huuva, som är född i Östersund och uppvuxen i Skåne, driver eget företag inom affärsutveckling och marknadsföring. Hon har också arbetat på exklusiva hotell och restauranger i både Sverige och utomlands.
- Och jag har haft designbutik, säger hon.
Testpiloter kommer
Vi möter paret en strålande vacker sommardag i ett 25 kvadratmeter stort hus på ett 60 kvadratmeter stort flytande däck på pontoner - MS Floataway - som är en del i deras långsiktiga turismkoncept - Huuva Hideaway. Det är en satsning som ingår i LRF:s projekt Gröna Piloter för företag med gröna affärsideer i framkant.
- Huset saknar ännu ett fungerande kök och toalett. Vi har arbete kvar. Snart kommer det ett par som firar bröllopsdag, och senare ett brudpar på bröllopsresa, och ska bo här. De blir våra testpiloter.
- Men redan i fjol somras bodde en österrikisk familj här. Mannen är en känd skådespelare och han tyckte att det var alldeles fantastiskt att komma till den här vackra, lugna miljön och det enkla livet här, säger Pia Hagerlind Huuva.
Erbjuder helpension
Husets allrum går i vitt och svart. Inredningen är enkel men smakfull. Väggen ut mot Liehittäjä sjö består av skjutdörrar i glas. Vyn är verkligen vacker och inte minst rogivande. Huset gungar en aning med vågorna och vattnet kluckar. På soldäcket står två inbjudande stolar. Metspön och en håv lockar till fiske.
- Här finns abborre, gädda, mört, lake och snorgärs, säger Henry Huuva.
Pia Hagerlind Huuva berättar att de gäster som kommer erbjuds helpension och att ta del av vardagslivet på gården.
- De får till exempel komma hem till oss på tre rätters middag. Henry är en mycket duktig kock, säger hon.
Pia själv gillar att baka och berättar hur hon när Maja var alldeles liten drygade ut dagskassan genom att erbjuda byborna prenumeration på fralla och kladdkaka. Hon cyklade runt och levererade brödet på morgnarna.
Hon har också haft café i byastugan i Liehittäjä med egna hjortronskorpor som specialitet.
- Det kom bland andra många tornedalska hemvändare. De tyckte att det var fantastiskt med ett café mitt i skogen. En österrikare som bor i Överkalix tyckte att det var det bästa cafeet i hela Norrbotten, säger Pia Hagerlind Huuva och skrattar.
Paret förklarar att den som bor i en liten by måste ha många ben att stå på för att klara försörjningen.
Kärleken blomstrar
Turismkonceptet Huuva Hideaway kan förutom fler hus på vatten också komma att omfatta en konferensdel. Henry Huuva pekar på ett stort gammalt härbre och förklarar att det kan bli konferenslokal och boende för mindre grupper.
- För ett antal år sedan hade vi en annons i en hemslöjdstidning och erbjöd kurser i hantverk och boende i lugn och ro. Men det var för få som var intresserade, säger Henry Huuva.
Ideér finns det gott om här och Liehittäjä trollbinder fortfarande skånska Pia. Kärleken mellan henne och Henry blomstrar också.
- Och vi har så roligt när vi jobbar ihop, säger de med en mun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!