Kungsörnen flög på Stens jakthund

Skidturen som skulle bli lugn och fin för Sten Nilsson och hans gråhund slutade med en örnattack. "Jag fick fäkta bort den med skidstavarna", berättar han.

Foto:

Leipojärvi2016-01-07 06:00

Det var på väg mot Leipoberget på ett par skidor och sin hund kopplad framför sig som Sten Nilsson från Leipojärvi såg en kungsörn sitta i snön.

– Helt plötsligt flög den på hunden och la vingen över den som om han försökte ta den.

Djuren snurrade runt i varandras grepp en några minuter innan Sten Nilsson lyckades fäkta bort rovfågeln med skidstavarna.

– Jag drog hunden till mig med kopplet. Örnen satte sig på tio meters avstånd och bara tittade på oss, så jag vände hem och hämtade kameran, berättar Sten Nilsson.

Hunden, som var oskadd, lämnade han hemma. När han kom tillbaka till platsen hade örnen förflyttat sig cirka 50 meter.

– Jag tror att den är skadad, den verkade inte kunna flyga, berättar Sten Nilsson.

Att det var en kungsörn hyser han inga tvivel om, och han lyfter armarna för att visa vingbredden.

– När den höll ut vingarna och såg ut som den skulle försöka flyga så var den kanske 1,90 meter. Den var längre än min skidstav. Han hade nog kunnat ta hunden om jag inte varit där, det är en mäktig fågel.

Dagen efter tänkte Sten Nilsson besöka örnen igen för att ge den kött, men då var fågeln försvunnen från platsen.

Lena Bondestad, biolog på länsstyrelsen, berättar att kungsörnen kan ha sett gråhunden som ett möjligt byte.

– Det kan mycket väl ha varit en ungfågel som var desperat efter mat. Det är väldigt svårt för ungfåglar av rovfåglar och ugglor den här tiden på året. Det krävs att de är skickliga jägare för att de ska kunna få tag på mat, berättar hon.

Några fler svältande kungsörnar har hon inte fått några rapporter om, däremot duvhökar som flugit in i tätorter för att jaga tamduvor och ekorrar men sedan dött av svält.

När det rör Statens vilt, som omfattar rovdjur, en del rovfåglar och ugglor, är det polisen som ska kontaktas om man upptäcker ett sådant djur som har dött eller är skadat.

– Hittar du exempelvis en skadad kungsörn vid vägen ska du absolut ringa polisen, då det är deras ansvar att ta hand om örnen. Har man tagit hand om ett vilt som är skadat och inte tillhör Statens vilt och tagit med det hem så får man som privatperson endast får ha djuret i 48 timmar, förklarar Lena Bondestad.

Skadade vilda djur

Om ett djur är skadat och det tillhör Statens vilt ska polis kontaktas. Statens vilt består av en del rovfåglar, ugglor samt rovdjur.

Har man tagit hand om ett djur som inte tillhör Statens vilt kan man ta hem det för vård.

Som privatperson är det dock endast tillåtet i 48 timmar. Därefter måste djuret släppas, avlivas eller så ska en viltrehabiliterare kontaktas.

Under vintern har unga rovfåglar svårt att få tag på mat om de inte är tillräckligt skickliga jägare. Det kan göra dem desperata efter mat.

Kungsörnen är fredat vilt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om