Helgdag kom i vägen för reparation

I måndags försvann vattnet i Leipojärvi. Och mitt i kommunens reparationer av den stora vattenläckan kom en helgdag. "De går hem och tar helg medan vi är utan vatten", säger flera bybor.

Vattenlöst. Johan Persson och Sara Fredriksson utgör ett av det tiotal hushåll som varit utan vatten i fyra dagar. ”De verkar inte ha velat reparera läckan, utan tagit helg i stället”, säger de.

Vattenlöst. Johan Persson och Sara Fredriksson utgör ett av det tiotal hushåll som varit utan vatten i fyra dagar. ”De verkar inte ha velat reparera läckan, utan tagit helg i stället”, säger de.

Foto: Emma Eriksson

Leipojärvi2016-01-07 19:08

I byn Leipojärvi försvann vattnet för alla bybor under måndagen. På tisdagen lyckades kommunen få tillbaka vattenförsörjningen - till alla utom ett tiotal hushåll. Flera bybor vittnar om att kommunens reparatörer synts till på tisdag förmiddag, men sedan varit borta till torsdagen då arbetet åter körde i gång. Något som väckt irritation.

– På onsdag ringde jag och fick höra att det inte fanns någon grävare. När jag ifrågasatte det hänvisades jag till en chef på kommunen, som inte svarat. säger Johan Persson som bor i Leipojärvi.

På torsdagen var de berörda byborna inne på fjärde dagen utan vatten. För att få tag på det har de fått hämta hos en privatperson i byn.

– Det har inte varit något problem med själva vattenbristen, utan det är själva sättet som stör. Man tar helg och går hem, säger Johan Persson.

Margareta Nilsson som bor ett par hus bort anmärker även på kommunens brist på information i ärendet.

– Vi fick veta om läckan via grannar som har sett att det skrivits ut på byns Facebooksida. Kommunen har ju själva inte lagt ut något på deras hemsida, säger hon.

Olle Isaksson, driftansvarig på kommunen, medger att informationen kanske kunnat gå ut på ett bättre sätt.

– Vi har räddningstjänsten som forum, men alla kanske inte vet om det, säger han.

Läckan som uppstått är stor, men orsaken är fortfarande oklar. Under tisdagen stängdes en ventil så att resten av byn kunde få tillbaka vattnet, och under torsdagen grävdes ytterligare en ventil.

– Den har satts in i mitten av slingan där vattenläckan uppstått, så när det är klart kommer vi kunna begränsa området ytterligare och fler hushåll får tillbaka vattnet, berättar han.

Han framhåller att den utdragna reparationen inte beror på att reparatörerna tagit helg och gått hem, utan att det varit svårt att fylla vattenreservoaren.

– Den töms på tre timmar. Det går fort att vattnet tar slut, men det tar ett dygn att fylla den. Och då har det inte varit någon idé att ta hit en grävare medan vi sökt problemet,, säger Olle Isaksson.

Han tillägger:

– Grävmaskinen är tagen från Jokkmokk, och entreprenören har ju också helg. De sitter inte och väntar på att det ska ringa. Vi kontaktade dem på onsdagseftermiddagen. De ska ha en eloge för att de ställde upp, eftersom det normalt är en köldgräns på 25 minusgrader för att köra med grävare, säger han.

Johan Persson menar dock att grävandet hade kunnat ske trots att reservoaren tömts snabbt.

­­– Det man gjort nu är att dela ledningen på hälften för att se var läckan är, och det hade man kunnat göra direkt när man konstaterade vilken sträcka som är trasig. Min uppfattning är att reservoaren har inget med torsdagens arbete att göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om