Framtidstro i Leipojärvi

Leipojärvi är en by med framtidstro och inflyttning av unga barnfamiljer. I helgen hölls byadag med thailändsk mat.
– Det är en mysig by. Vi bor med naturen inpå knuten och det är nära till Gällivare, säger Jenny Knekta.

Foto:

LEIPOJÄRVI2013-08-19 07:18

Byaföreningen hade inte tur med vädret, det ösregnade, men folket kom ändå. I det nedlagda röda skolhuset var stämningen på topp. Det serverades thailändsk mat vilket uppskattades av besökarna. Kusinerna Tawan Sigphan och Orachon Nonsai kommer från Thailand. I Leipojärvi fann de kärleken och framtiden.

– Nu bor vi grannar i Leipojärvi och trivs fantastiskt bra. Jag längtar inte tillbaka till Thailand, men längtar efter släktingarna i hemlandet. Jag tycker om alla årstider. På vintern kan man åka skidor och skoter, säger Tawan Sigphan.

Barnfamiljer

Många barnfamiljer har flyttat till byn, som ligger tre mil söder om Gällivare. Här bor 120 personer och det är 11 km till Bolidens Aitikgruva där många arbetar. Det är brist på bostäder och huspriserna har skjutit i höjden, berättar Elisabeth Knekta, styrelsemedlem i byaföreningen, IK-LEJ.

– I fjol såldes för första gången i byns historia ett hus för en miljon. Många vill flytta till landsbygden och Leipojärvi ligger nära stan. Blir ett hus ledigt säljs det direkt, säger Elisabeth Knekta.

Fin badsjö

Jenny Knekta är nyinflyttad i byn.

– Det är bra för barn att växa upp i en by. Vi bor med naturen inpå knuten och det är nära till skolan i Dokkas, tre kilometer, säger hon.

Annicka Larsson kom hem till byn för fem år sedan och bor här med sin familj.

– Jag är uppvuxen i byn och trivs jättebra, vi har en bra badsjö i byn, säger hon.

Ella Larsson har bott i byn i två år.

– Jag är uppvuxen i Liikavaara. En gång bybo alltid bybo. Det är perfekt pendlingsavstånd till Gällivare och skola har vi i grannbyn. Handlar gör man i Hakkas eller i Gällivare, säger hon.

Leipo Triathlon

Byadagen var en dag av gemenskap och glädje. På programmet: Bakluckeloppis, fikaservering, luftgevärsskytte, tipspromenad, zumba och matservering. Fotbollsmatchen blev inställd på grund av vädret.

Albin Sandvärn 12 år segrade i tipspromenaden med alla rätt. Eric Granberg, byaföreningens ordförande delade ut pris.

– Till nästa år planerar vi att arrangera Leipo Triathlon med tre grenar: simning, cykling och löpning. Simma i sjön, från Åhls backe till badstranden, cykla runt byarna och springa upp till Leipoberget, säger Eric Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om