Bortglömd historia väcks till liv i Laxforsen

Numera befolkas Laxforsen utanför Kiruna mest av fritidsstugefolk.Men området är också en gammal kulturbygd med en bortglömd historia.På Laxforsens dag väcktes historien till liv.

Välklingande toner framfördes av Elisiv Karlsson.

Välklingande toner framfördes av Elisiv Karlsson.

Foto: Hans Sternlund

LAXFORSEN2009-08-24 06:00
Det är bara tiotalet år sedan som Laxforsens bygdeförening bildades med syfte att levandegöra hembygdskulturen i området.
Den omedelbara orsaken var att den gamla färjvaktarstugan skulle plockas ned och säljas till en privatperson, något som ett antal historieintresserade personer ville förhindra.
Det lyckades till den grad att färjvaktarstugan numera förvaltas av bygdeföreningen och är återställd i gammalt gott skick. Stugan utgör också medelpunkten för den årliga hembygdsdagen.
Trivsel och samspråk
I år bjöds det på barnridning med islandshäst, agilityshow med hundar, lotterier, loppisar, boule och inte minst trivsel och samspråk vid kaffeelden vid det gamla färjeläget intill Torne älv.
Färjeepoken tog slut i och med bron som byggdes 1952 och utgör bara en senare och marginell del av historien.
Sågverk
Mindre känt är att sågverket som fanns under förra seklets första decennier satte sin prägel på hela området.
- Omkring 200 människor, nästan alla med koppling till sågverket, bodde här i början av 1900-talet. Det var näst efter LKAB den största arbetsplatsen i hela Kirunaområdet, säger Rune Henriksson i bygdeföreningen.
På den tiden var Laxorsen en riktig by med en sammanhållen bebyggelse samt skola, affär och annan samhällsservice. En annan skillnad är att området till stora delar var kalhugget för att förse sågverket med timmer.
Lyckad notdragning
Historien har fallit i glömska i takt med att Laxforsens ursprungliga invånare har fallit i från. Nu ökar antalet fastboende men Laxforsen är framför allt ett stugområde som befolkas av människor med ingen eller lös koppling till bygden.
För att väcka liv i intresset har Rune Henriksson och Henry Johansson i bygdeföreningen gjort en egen kulturstig där ruinerna från sågverket är en av anhalterna. Inplastade kartor finns att hämta i postlådorna utanför färjvaktarstugan för alla som vill förkovra sig i historien.
På Laxforsens dag genomfördes också en annan historisk aktivitet - notdragning - för första gången i modern tid i området. Fiskelyckan blev större än någon hade förväntat sig. Inte färre än 57 sikar fastnade i noten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om