SE: Här fångas himlafenomenet på film

Det började som ett vanligt stjärnfall.

Men avslutningen var magnifik med en mängd kraftfulla färger.

Frågan är nu vad våra läsare sett. Och om något slagit i marken.

I videon nedan ser ni en film från händelsen som filmats i norra Finland.

16 november 2017 19:27

Flera läsare har hört av sig till Norrbottens Media gällande ett mäktigt ljussken som inträffade vid 17.45. En läsare hade passerat Rosvik på E4 i norrgående riktning när han plötsligt ser något som inledningsvis börjar som ett vanligt stjärnfall men som sedan övergår i ett mycket kraftfullare sken.

– Sedan börjar det växla färg i gult, rött och grönt och himlen lyste upp. Det såg ut som om det brann och det blev större och större. Sedan försvann det bakom horisonten. Jag är helt övertygad om att en meteorit slagit ner någonstans i Norrbotten, säger läsaren som vill vara anonym.

Norrbottens Media har varit i kontakt med räddningstjänsten i Piteå som ännu inte fått in några larm eller information om det mäktiga ljusskenet eller om någonting har slagit ner i marken.

Läsaren som hörde av sig har sett stjärnfall tidigare men detta var något alldeles extra.

Har du sett något liknande förut?

– Aldrig.

En annan läsare ringer in och vittnar om sin upplevelse. Från sin båt vid Båtskärsnäs blickar han rakt norrut och upp mot himlen när han ser ljusfenomenet. Hans beskrivelse liknar den första läsarens. Det är ett ljussken som övergår i flera olika färger. När det närmar sig horisonten lyser ett mycket större område upp.

– Det blev ett kilometerstort ljus. Det var det som gjorde mig alldeles svettig. Känslan var att man hade inte velat vara vid nedslagsplatsen, säger mannen som vill vara anonym.

Han är säker på att det är något som slagit i marken.

– Jag upplevde att det måste gjort det. Det måste ha blivit en jävla krater, säger mannen.

17 november är den dag på året då en svärm av meteorer träffar jordens atmosfär. Meteorerna är rester av en komet som i små partiklar inträder i jordens atmosfär med en hastighet av 250 000 kilometer i timmen och där sedan förbränns. Frågan är om det är detta som våra läsare sett.

Kanske såg du också ljusskenet på himlen? Hör av dig till Norrbottens Media på redaktionen@norrbottensmedia.se eller gå in på vår facebooksida och lägg en kommentar som hör till artikeln så kanske vi gemensamt kan hitta lösningen på ljusfenomenet och var en eventuell meteorit slagit ner.

På Kurirens facebook har åtskilliga läsare skrivit om ljusklotet men det verkar vara många i de nordliga delarna av Norge, Sverige och Finland som sett klotet.

I Nordnorge har polisen blivit nedringd av personer som sett ett stort vitt ljussken och ljusskenet ska ha varit på nära håll. Det kommer även rapporter om att människor i norra Finland sett klotet och enligt vittnen som uttalar sig i tidningen Ilta-Sanomat så ska det även skakat i marken.

Uppdatering:

Norrbottens Media har varit i kontakt med Ulf Jonsson som är en lokal amatörastronom från Luleå. Han tror inte att detta har med leoniderna att göra.

- Min första tanke var att det rör sig om en bolid, en lite större stenklump som brinner upp när den kommer in i atmosfären, säger han.
Om allt inte brinner upp så delas den upp i mindre framgment när den kommer in i tätare atmosfär och där brinner dessa små frament upp och skapar ett starkt ljussken.
Detta sker fortfarande på relativt hög höjd men intrycket man kan få är att något slagit ner. Men det kan nå mindre bitar hela vägen ner till jorden, bitar så då kallas meteoriter. Om det finns bra data registrerat över den eventuella bolidens färd så gårt det att räkna ut var eventuella bitar i sådana fall kan finnas. Med lite snö just nu så kan chansen finnas att man hittar platsen enklare. Tills det faller mer snö vill säga.

Är det farligt att ta upp en bit om man hittar en?

- Det ska det inte vara. Det kan jag inte tänka mig.

 

Uppdatering

Enligt uppgifter i finska tidningen Ilta-Sanomat har människor rapporterat om vibrationer i husen och ett kraftig ljud. Enligt en expert som tidningen talat med ska eldklotet upplösts söder om Inarisjön. Sjön ligger cirka 80 kilometer från den svenska gränsen. Tidningen uppger att det är troligt att något nått hela vägen ner till jorden och därmed blivit en meteorit.

fakta

En bolid är en interplanetär partikel av ansenligt omfång som tränger ned i jordatmosfären och upphettas av "friktionen" mot luften, så att ett hölje av glödande gas bildas.

Till skillnad från andra meteorer kännetecknas den av ett åskliknande ljudfenomen.

Bolider sönderdelas vanligtvis flera tiotals kilometer över marken.

Källa NE.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!