Flyktförsöket diskuterades på kaféet: "Var väl lite väl mycket"

Under några heta veckor var det stora samtalsämnet på Ibsen kafé i Limassol Jonny Uvéns flyktförsök. Det finns en förklaring: Här samlas utflyttade svenskar för en god kopp svenskt kaffe, kanelbullar och diskussioner.

Agneta Brandt-Kilili driver Ibsen kafé i Limassol sedan många år tillbaka. Ett svenskkafé där Jonny Uvén givetvis var en snackis efter rymningsförsöket.

Agneta Brandt-Kilili driver Ibsen kafé i Limassol sedan många år tillbaka. Ett svenskkafé där Jonny Uvén givetvis var en snackis efter rymningsförsöket.

Foto: Peter Johansson

Larnaca2025-02-12 00:01

Det är bara ägarna Agneta Brandt-Kilili och maken George Killili som är på plats när vi öppnar dörren till det mysiga kafét i centrala Limassol. En doft av nykokt kaffe möter upp samtidigt som diskussioner om väder och vind, dialekter och namn stökas undan innan vi sätter oss till bords.

Agneta växte upp i Stockholm men flyttade redan som elvaåring till England med familjen. Ett antal år senare tog kärleken henne till Cypern.

undefined
Agneta Brandt-Kilili driver Ibsen kafé i Limassol sedan många år tillbaka. Ett svenskkafé där Jonny Uvén givetvis var en snackis efter rymningsförsöket.
undefined
Det var George Kilili som var orsaken till att Agneta Brandt-Kilili nu bor på Cypern.

Då skrev vi 1985, hon var 24 år och hennes pappa drev ett företag i Limassol.

– Det är på grund av honom där borta, säger hon skrattande och viftar med handen mot köket där maken förbereder dagens lunch. 

På kaféet träffas alla nationaliteter men givetvis även utflyttade svenskar. 

– Jag har många regelbundna kunder som kommer hit. Tyvärr är det många som jobbar i dag.

undefined
Räkmackor på menyn som sig bör.

Här hålls det på traditioner. Är det jul, då är givetvis paret Brandt-Kilili delaktiga i firandet. På samma sätt är det under alla svenska högtider.

Och när det är dags för fettisdag, då finns semlor till försäljning, berättar Agneta. 

– Vi ställer också upp om någon vill ha ett möte här eller liknande.

undefined
Vad vore ett kafé utan kanelbullar och kaffe.
undefined
Under många år drev Agneta Brandt-Kilili en restaurang tillsammans med sin man. Sedan ett antal år tillbaka är det kaféet Ibsen som gäller för henne.

Givetvis var rymningen ett hett diskussionsämne över en fika, under några veckor runt årsskiftet. Då hade en livstidsdömd man rymt ytterligare några veckor tidigare, vilket spädde på misstron mot de styrande.

– Jag tror att folk ville prata om det för det är så vanligt med korruption här på Cypern. Men det här var väl lite väl mycket kanske, säger Agneta Brandt-Kilili.

Hennes förtroende för den förra presidentens regering är inte särskilt stort.

– Det är mycket som har hänt här, man kunde bland annat köpa pass. Alla möjliga utlänningar kunde köpa pass, säger hon. 

undefined
Agneta Brandt-Kilili med stamkunden Morgan Ask.

Morgan Ask, 76, kommer ursprungligen från Helsingborg men har även arbetat som chef under en period på ett företag i Luleå. 

Han är stamkund på Ibsen kafé och tydlig med hur han ser på korruptionen i dag. Han tror att korruption och mutor kommer från det ryska inflytandet på ön.

– De har inte kommit åt det ännu heller. De kommer aldrig åt det, säger Morgan Ask och fortsätter:

– Samtidigt har Cypern också klarat sig på grund av ryska pengar. Alla investeringar de har gjort. Svarta och vita. Sedan den nya presidenten tillträdde så har de tagit itu med korruptionen. Det är mycket svårare i dag, säger Morgan Ask.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!