Kommunen säger ja till rivning

Samhällsbyggnadsnämnden säger ja till rivning.Norrbottens museum, bybor och Riksantikvarieämbetet vill däremot rädda Vattentornet."Järnvägsmiljöerna har starka symbolvärden", slår Riksantikvarieämbetet fast.

LAPPTRÄSK2014-02-06 06:30

Trafikverket har lämnat en rivningsanmälan till Haparanda kommun, detta då Trafikverket på regeringens uppdrag har anmodats att avveckla anläggningar som inte är nödvändiga för järnvägstrafik.

"Bör bevaras"

Vattentornet i Lappträsk är byggt för 100 år sedan, är 14 meter högt och ligger alldeles intill den gamla järnvägssträckningen till Karungi. Troligt är att byggnaden ritats av SJ:s forne chefsarkitekt Folke Zetterwall.

Riksantikvarieämbetet som yttrat sig om rivningen skriver att de "anser att denna byggnad bör bevaras om de fastighetstekniska frågorna kan lösas", de konstaterar också att just järnvägsmiljöer ofta visar på samhällens tillkomst och historia. Nu är omkring 70 stationsmiljöer skyddade och byggnader som vattentornet i Lappträsk är inte "särskilt väl representerat", slår Riksantikvarieämbetet fast.

"Fin arkitektur"

Norrbottens museum vill också att byggnaden ska vara kvar och konstaterar i remissyttrandet att vattentornet "synligt från vägen drar tornet med sin fina arkitektur blickarna till sig" och anser att "vattentornet har ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde".

Haparanda kommuns Samhällsbyggnadsnämnds ordförande Kurt Rosendahl (S) säger att nämnden har ingenting att erinra om rivningen.

– Vi är positiva till att riva. Enligt uppgift är byggnaden fallfärdig och ingen är intresserad av att ta över den, säger Kurt Rosendahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om