Sötchock: Ovanliga miniÀgget en delikatess

Just nu kör de pÄ hobbynivÄ. Men i framtiden hoppas paret Britt och Thord frÄn LappbÀcken att Ätminstone en av dem ska kunna livnÀra sig pÄ att producera vaktelÀgg.

Vaktel Àr en liten hönsfÄgel, endast 16-18 centimeter lÄng.

Vaktel Àr en liten hönsfÄgel, endast 16-18 centimeter lÄng.

Foto: Jessica Tervaniemi

LappbÀcken2017-07-31 09:22

De nyttiga och proteinrika vaktelÀggen rÀknas som en delikatess bland mÄnga restauranger. Till skillnad frÄn vanliga hönsÀgg Àr de sprÀckliga vaktelÀggen cirka tvÄ centimeter stora och vÀger runt tio gram.

I vintras bestÀmde sig paret Britt Smed och Thord DuvenÀs för att skaffa vaktelhöns. I dag har de 30 stycken vaktlar som producerar cirka 30 Àgg om dagen.

– IdĂ©n har Thord klĂ€ckt. Han började lĂ€sa pĂ„ lite grann och fick upp ögonen vaktlar. De Ă€r lĂ€ttare att hantera Ă€n vanliga höns och tar inte sĂ„ stor plats, berĂ€ttar Britt Smed.

Hur smakar vaktelÀgg?

– MĂ„nga sĂ€ger att det Ă€r skillnad frĂ„n vanliga Ă€gg. VaktelĂ€gg har mer gula Ă€n vanliga hönsĂ€gg, dĂ€rför blir det mer matigt. MĂ„nga kĂ€nner till vaktel och att det ska vara en delikatess, de Ă€r vĂ€ldigt nyttiga eftersom att de Ă€r kolesterolfria.

Vad Àr ert mÄl med vaktlarna?

– Det Ă€r en jĂ€ttetrevlig hobby, men vi fĂ„r vĂ€l se om vi fĂ„r igĂ„ng det och att det vĂ€cks ett intresse. Vi har varit i kontakt med restaurangen ute pĂ„ Frevisören för att höra om det kan finnas intresse. Vi hoppas att Ă„tminstone en av oss ska kunna börja leva pĂ„ att producera vaktelĂ€gg och Ă€ven kanske börja sĂ€lja vaktel, sĂ€ger Britt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om