Långt till gruva i Lannavaara

Ett australiensiskt prospekteringsföretag undersöker lönsamheten för en järnmalmsgruva i Lannavara. Men om det blir en gruva eller inte är alldeles för tidigt att säga.

LANNAVAARA. Huvudfyndigheten i Lannavaaraprojektet består av en 3,5 km lång magnetisk anomali. Livslängden för en eventuell gruva förväntas bli lång.

LANNAVAARA. Huvudfyndigheten i Lannavaaraprojektet består av en 3,5 km lång magnetisk anomali. Livslängden för en eventuell gruva förväntas bli lång.

Foto:

Lannavaara2014-09-22 09:30

– Vi är i ett mycket tidigt skede i projekteringen. Vi hoppas att vi i slutet av 2015 har en uppfattning om projektet är lönsamt, så vi har mycket arbete att göra i många steg. Vi hoppas att vi kan börja med sociala undersökningar och miljöundersökningar i början av 2015 och ha diskussioner med andelsägarna. Men det är för tidigt att säga om det blir en gruva. Om det skulle bli en gruva är det tidigast om tio år, säger Damian Hicks som är vd på Hannans Reward.

Damian Hicks säger att de är medvetna om en del människors uppfattning kring gruvor i norr och att företaget vill ha en öppen process så att alla vet vad de gör, trots att det är väldigt tidigt. De vill få in människors åsikter och längre fram även ha en mer formell diskussion.

– Vad vi uppmanar alla till är, att vara öppna i sin kommunikation för ju mer information vi får, ju mer kan vi ge till er och ibland kan det stilla er oro. Jag svarar gärna på era frågor närsomhelst. En del av de frågor ni har till oss idag kan vi helt enkelt inte svara på. Det kommer att finnas gott om tid för diskussion och konfrontation, säger Damian Hicks.

– Vi har varit i kontakt med representanter för samebyarna i Finland, Sverige och Norge. Och naturligtvis är allting som påverkar miljön och renägarkulturen och renägarverksamheten i samernas intresse och vi har haft en dialog med Sameparlamentet. Vi förstår att inte alla stöttar det vi gör, avslutar Hannans Rewards vd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om