"Hela byn ställer upp"

Studentlivet frodas i den lilla byn Lannavaara.Hit kommer unga studenter från hela landet för att läsa om ädelstenar under två år.Här finns något som de stora studieorterna inte kan erbjuda.- Hela byn ställer upp för att vi ska trivas, säger Helene Andersson, 28, från Skellefteå.

Små röda stugor fungerar som studentboende i Lannavaara. Det är mycket som är annorlunda jämfört med de stora universitetsstädernas campus. Elin Jönsson, Helene Andersson och Tina Falklind Holm stortrivs ändå. FOTO: HANS STERNLUND

Små röda stugor fungerar som studentboende i Lannavaara. Det är mycket som är annorlunda jämfört med de stora universitetsstädernas campus. Elin Jönsson, Helene Andersson och Tina Falklind Holm stortrivs ändå. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

LANNAVAARA2009-10-05 06:00
Det var säkert en och annan som kraxade olycksbådande inför starten på en tvåårig högskoleutbildning i Lannavaara hösten 2003.
Trögt i början
I Kiruna hade satsningen på ett rymdcampus inte alls gett den tillströmning av studenter som man hade hoppats på. Hur skulle det då gå för lilla Lannavaara, en by med 120 bofasta och en liten Konsumbutik utslängd i ingenstans?
Ja, möjligen lite trögt till en början skulle det visa sig. Men efterhand riktigt bra.
Sedan några år har utbildningen i ädelstensteknik full intagning samt en reservlista som blir allt längre för varje år. Nyligen har 30 nya studenter tagit plats i Lannavaaras högskolecampus där de ska tillbringa de två kommande läsåren.
Öppnar möjligheter
Vad är då förklaringen till den osannolika utvecklingen?
Jenny Söderström, vd vid familjeföretaget Kristallen AB som driver utbildningen för Luleå tekniska universitet, tror att det är utbildningen i sig som lockar.
- Den är unik i Sverige och öppnar så många möjligheter. Det verkar som att många först bestämmer sig för att söka till utbildningen och därefter kollar upp var Lannavaara ligger. Sedan finns det alltid några som söker något exotiskt och annorlunda, säger hon.
Enligt Jenny Söderström får studenterna lära sig allt från grundläggande gemmologi (vetenskapen om ädelstenar) till praktiska saker som att bearbeta stenar, smida och tillverka smycken.
Jobb inom gruvindustrin
Det innebär att studenterna till exempel kan ta jobb vid en guldsmedaffär eller läsa vidare mot ett gesällbrev som guldsmed efter utbildningen.
Dessutom lär de sig att identifiera och värdera ädelstenar, slipade såväl som oslipade, vilket öppnar för arbete inom prospektering och gruvindustri.
Inslagen av smyckestillverkning och design kan vara en orsak till att tjejerna har varit i klar majoritet i de senaste intagningarna. Så är det även i år.
Tina Falklind Holm, 36, från Jönköping, Elin Jönsson, 20, från Malmö och Helene Andersson, 28, från Skellefteå, har så smått har börjat anpassa sig vid det nya livet.
Chocken har lagt sig
Efter den första chocken har de insett att de faktiskt stortrivs i byn.
- När jag satt i bussen på väg hit tänkte jag var tjuven jag har hamnat. Jag svor lite över att det låg så långt norrut, men det var bara att gilla läget, säger Tina Falklind Holm.
Elin Jönsson hade bestämt sig för att läsa något med politisk inriktning när hon fick höra talas om ädelstensutbildningen.
- Det var precis vad jag egentligen ville jobba med, men jag trodde inte att det fanns någon sådan utbildning, säger hon.
Kårfest eller fårfest
De är alla inställda på att göra något bra av åren, även om pubkvällarna på Guldgrävarens bar kanske inte kan jämföras med studentlivet i Luleå, Umeå eller Uppsala.
I stället för kårfest får de rikta in sig på nästa veckas fårfest som arrangeras av byborna. Annorlunda som sagt, men kanske minst lika trevligt.
- Jag tycker fortfarande om allt med Lannavaara. Människorna här är väldigt trevliga och de gör allt för att vi ska trivas, säger Helene Andersson.
- Jag kan sakna det som finns på de stora universitetsorterna, men möjligheterna att göra roliga saker finns här också. Skillnaden är att vi själva måste få i gång det, säger Elin Jönsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om