Guldgrävare firade kvartssekel

Sedan 1983 har Lannavaara stått värd för årliga guldgrävardagar. Under helgen firade mineralvännerna 25-årsjubiléet med vaskning av såväl guld som diamanter. Och i branschen ser man ljust på framtiden, med höga metallpriser och nya gruvor.

Foto:

LANNAVAARA2008-07-14 06:00
Med böjda ryggar står guldvaskarna i vattenfyllda avbalkningar och sållar guldkornen från sanden. I varje bassäng ligger ett hemligt antal glimmande korn och på tre minuter ska de tävlande vaska fram så många som möjligt med sina pannor.
Agneta Henriksson från Vittangi hittar tolv av de 14 guldkornen i sin bassäng och blir vinnare i uttagningstävlingen.
Så fortsätter tävlingarna i olika klasser för veteraner, herrar, damer, juniorer och nybörjare.
Diamantvaskning
I Lannavaara vaskar man numera också diamanter. Det kräver en speciell teknik.
- Diamant har en specifik vikt på 3,52 jämfört med kvartssand som har 2,65, förklarar Kristallens vd Jenny Söderström. Diamantkornen faller alltså inte till botten av pannan som guldet gör, utan man måste sprida ut sanden och gå efter diamantens briljans. Vi är de enda i världen som arrangerar diamantvaskning och kan därför kalla det VM.
Rik på upplevelser
Kan man bli rik på guldvaskning ute i naturen? Jenny Söderström känner bara ett par personer som lever på sin guldvaskning.
- Jag brukar säga att man blir rik på upplevelser, förtydligar Jenny Söderström. Och guldletning är ett hårt och ofta kallt jobb. Det handlar mer om en livsstil med egna värden. Man måste vara naturmänniska.
Expanderat stort
Kristallenbolaget som arrangerar guldgrävardagarna har expanderat stort genom åren. Förutom en butik, diamantsliperi, restaurang och en tvåårig högskoleutbildning satsar man också på konsultverksamhet.
Forskning och gruvbolag
-Vi försöker nu bena ut möjligheterna att förlägga forskning hit, fortsätter Jenny Söderström. Vi vill göra Lannavaara till ett unikt mineralcenter. Men än så länge är det hela bara på idéstadiet.
Kenneth Mikko
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om