Guldfeber i världsbyn

Guldvaskning såklart. Men också ett firande av världsbydagarna. Kort sagt, det var full fart i Lannavaara i helgen.

Lena Pihlman från östra Finland får sina guldkorn räknade av domaren Anders Fors.

Lena Pihlman från östra Finland får sina guldkorn räknade av domaren Anders Fors.

Foto: Alexander Linder

LANNAVAARA2009-08-03 06:00
Det rådde som vanligt guldfeber i Lannavaara när den årliga tävlingen i guldvaskning hölls i helgen. I år var det extra hög status på tävlingarna då Kristallen i Lannavaara och Övre Norrlands guldgrävarklubb stod som arrangörer för SM. Dessutom fanns som vanligt många finländare på plats för att vaska efter guld.
Extra späckat
VM i diamantvaskning, hantverksmässa, myrfotboll och agilityuppvisning var exempel på andra aktiviteter som lockade såväl deltagare som publik.
I år var programmet således extra späckat och anledningen till det var att byn Vuontisjärvi i Finland, världsby 2008, förra året gav Lannavaara stafettpinnen att föra världsbydagarna vidare.
- Det var jätteroligt, det tog vi emot med varm hand. Vi är den första byn i Sverige som fått utmärkelsen vilket känns extra hedervärt, sa Jenny Söderström från företaget Kristallen.
Palohuornas nästa världsby
Innan dess hade världsbydagar bara firats i Finland, närmare bestämt i fem byar.
- Det är ett sätt att skapa engagemang och få i gång byarna. Under planeringen för världsbydagarna har flera föreningar och företag varit med, sa Jenny Söderström.
På fredagen avtäcktes ett minnesmärke i Lannavaara över världsbydagarna. Där fanns alla byars namn ingraverade.
Lannavaara fick också uppgiften att utse världsby 2010, vilket blev Palohuornas i Gällivare kommun. Representanter för byn fanns på plats för att ta emot en matta där alla tidigare världsbyars namn fanns med.
- Det är också en liten by som Lannavaara med en byarörelse som kan ta emot det, sade Jenny Söderström.
Annan teknik
Utanför kunskapshuset stod konstnären Barbro Behm och skulpturerade i trä med hjälp av motorsåg.
- Jag gillar abstrakta former, jag vill trigga i gång fantasin hos betraktaren.
Åter till letandet efter guld och diamanter. Thomas Linnarsson från Malmö berättade att han vaskat guld sedan 1994. Han testade också diamantvaskning.
- Det är en helt annan teknik som krävs. Guldet lägger sig på botten av pannan, medan diamanten kan följa med sanden ut när som helst, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om