Genanalys kritiseras
Det hälso- och livsstilsprojekt som pågår i Kirunas östra kommundel kritiseras för att man även analyserar deltagarnas gener.Under helgen informerade projektledaren Ulf Gyllensten eventuellt oroliga deltagare.- Om vi ska förstå orsakerna till folksjukdomar måste vi titta på både arv och miljö, säger han.
Professor Ulf Gyllensten leder hälso- och livsstilsprojketet i Kirunas östra kommundel och hoppas kunna räta ut de frågetecken som finns kring genanalyserna som ingår i studien. FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
Omkring 750 personer av de dryga tusentalet som bor i området har infunnit sig för undersökning hos distriktssköterskan Svea Hennix.
Skallmätningar
En av dem som valde att inte vara med var Svante Pounu, välkänd kristdemokrat inom Kirunapolitiken och bosatt i Kuttainen. Han säger att han inte vill bidra till att människor kartläggs och klassificeras utifrån sina gener.
Han associerar projektet till historiska övergrepp på befolkningen i området som skallmätningar och bortforslandet av kranier.
- Jag anser att man inte ska särskilja människor. Alla har lika värde oavsett om man är same, tornedaling eller något annat.
Ingen utbredd oro
Genanalyserna kritiserades också i ett antal inslag i Sameradion där det framhölls att deltagarna inte har informerats om att de ingår i en genetisk studie.
Ulf Gyllensten anser dock att kritiken inte är rättvis och att rapporteringen inte speglar någon utbredd oro bland deltagarna. Han säger att man har varit tydlig med om hur proverna ska användas och vad som är syftet med studien och medger att det kanske inte har varit så lätt för alla att ta till sig information om genetik.
Han poängterar dock att projektet inte innehåller någon klassificering av människor. Det är de vanligaste folksjukdomarna, inte människorna, som ska kartläggas.
- Och ett projekt som inte tar hänsyn till de genetiska faktorerna blir inte medicinskt relevant. Höga blodfetter kan till exempel bero på livsstil eller ha ärftliga orsaker. Därför kan man inte bortse från någon av faktorerna, säger han.
Allsidig bild av hälsan
I år har hälso- och livsstilsprojektet utökats till att även omfatta området kring Sopperobyarna. Ulf Gyllensten hoppas att debatten om genalyserna inte ska ha någon negativ inverkan på viljan att vara med i projektet.
- Eftersom det är en populationsbaserad studie vill vi att alla ska vara med. Vi vill naturligtvis få fram en så allsidig bild av hälsostatusen som möjligt.
I studien ska deltagarna både kunna få hjälp på individnivå samtidigt som de kan jämföra sig med deltagare på bland annat Orkneyöarna utanför Storbritannien och i bergsbyar i italienska Sydtyrolen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!