"Den är helt fantastisk!" En stolt 75-åring

Lannavaara kyrka, eller prinsessan Eugenias minneskyrka, fyllde 75 år på trettondagen. Förre ärkebiskopen Gunnar Weman var på plats för att delta under jubileumshögmässan.

Lannavaara kyrka hade drygt hundra besökare på trettondagen.

Lannavaara kyrka hade drygt hundra besökare på trettondagen.

Foto: Alexander Linder

LANNAVAARA2009-01-07 06:00
Det var kylslaget utomhus men inne i kyrkan var det varmt och gemytligt. Drygt hundra personer hade sökt sig till Lannavaara kyrka för att närvara vid jubileumshögmässan. Det hölls predikan och Koralkören sjöng.
Ärkebiskop emeritus, Gunnar Weman, medverkande också. 1988 blev han biskop i Luleå stift och 1993 ärkebiskop. Han gick i pension fyra år senare. År 2006 blev han teologie doktor på en avhandling med titeln Nutida gudstjänst och medeltida kyrkorum.
"En klenod i bygden"
Det var inte första gången han besökte den lilla byn i Kirunas kommuns östra del.
- Jag har varit här ett par gånger tidigare, senast 2001. Det är en kyrka som är fylld med historia. Den står fram som en klenod i bygden. Det är en viktig kyrka för den laestadianska väckelsen och den är också en symbol för den goda samverkan mellan laestadianismen och Vittangi församling, sa Gunnar Weman som nuförtiden bor i Sigtuna.
Kyrkorådets ordförande, Thore Klippmark, höll en föreläsning om kyrkan senare på dagen. Han berättade att han gillar den och dess bakgrund.
- Den är helt fantastisk! Tänk att en prinsessa som aldrig var hit vurmade för att få i gång allt det här, sa Thore Klippmark.
Ja, prinsessan Eugenia såg i högsta grad till att underlätta för missionsarbetet i bygden. 1883 öppnade församlingen "Lappska missionens vänner" en skola i Lannavaara för undervisning och vård av samebarn. Fem år senare invigdes ett barnhem, grundat av prinsessan Eugenia. Men själv fick hon aldrig tillfälle att besöka byn eftersom hon var sjuklig under hela sitt vuxna liv. Hon dog 1889.
Till minne av prinsessan
I slutet av 1880-talet skickades missionären August Lundberg upp till Lannavaara. Och där blev han kvar i många år. Han ansåg att det borde byggas en kyrka till minne av prinsessan.
- Han kom hit som 22-åring från Dalarna och blev predikant i bygden. Han hade stor karisma och var en enormt aktiv predikant, sa Jan- Erik Kuoksu, kyrkoherde i Jukkasjärvi församling, som kommit till Lannavaara för att överlämna en tavla han målat, föreställande just August Lundberg.
Kyrkan invigdes trettondagen 1934 av biskop Olof Bergqvist. Då var kyrkan späckad med folk, cirka 600 personer var med den gången. Kyrkan förvaltas och ägs numera av "Stiftelsen Lannavaara minneskyrka".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om