Första ståltåget via Inlandsbanan

Foto:

LÅNGSELE2011-01-19 09:31

På onsdagsmorgonen gick ett första ståltåg Luleå-Borlänge via Inlandsbanan. Det var kortare och med lättare last för att klara Inlandsbanans begränsade axellast.

Omledningen sker via Forsmo, som ligger strax norr om Långsele, Hoting och Östersund-Bräcke, för att komma förbi urspårningsplatsen på stambanan norr om Bräcke. Under onsdagen är fyra till fem godståg inplanerade att ta denna omväg.

"60 procent av flödet"
 - Trafiken är anpassad med hänsyn till lastvikter och tågvikter , men innebär ändå att ca 60 procent av flödet som var före stoppet kan upprätthållas. Speciellt upptransporten av tomma vagnar är avgörande.
- Detta är mycket positivt för SSAB och stärker behovet av Inlandsbanan som en aktiv bana för omledningstrafik, skriver Ulf Eliasson, vd för Inlandsbanan AB, i ett pressmeddelande. 
Nattågen reduceras
Nattågen till och från övre Norrland reduceras till ett i vardera riktning och går inte via Inlandsbanan. Passagerarna får åka landsvägsbuss mellan Örnsköldsvik och Sundsvall.

Enligt uppgifter i Länstidningen Östersund varv det varmgång i ett hjullager som ledde till måndagskvällens tågurspårning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om