– Jag kan köpa det här om pengarna som sparas går till att bygga hyresrätter åt våra unga som regeringen har sagt, säger Mats Sidmalm, egenföretagare.
Nästa år kommer rotavdraget endast att täcka som mest 30 procent av arbetskostnaden, idag medges rotavdrag för hälften. Det maximala årliga avdraget för rotarbete kommer att ligga kvar på 50 000 kronor.
Rutavdraget kommer fortsatt att medges för halva arbetskostnaden, men den maximala summan man får dra av halveras, från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Detta för personer som ännu inte fyllt 65. Den som fyllt 65 får fortsatt göra avdrag för 50 000 kronor.
Antalet städtjänster det är tillåtet att göra avdrag för kommer också att bli färre.
Svenskt näringsliv och Almega vill i motsats till regeringen utvidga avdragen. Svenskt näringsliv ser också en risk för att nya arbetstillfällen går förlorade till följd av att avdragsmöjligheterna försämras, liksom att antalet svartjobb i byggbranschen kommer att öka.
Läs mer: "Få nya rut-företag"
Enligt Mats Sidmalm har rotavdraget sannolikt inneburit att fler privatkunder kunnat anlita företaget, som huvudsakligen sysslar med golv- och måleriverksamhet. Samtidigt tror han inte att sänkningen av rotavdraget kommer innebära någon särskild ekonomisk förlust.
– Folk kommer att beställa jobb som vanligt. Jag tror att det kommer att rulla på precis som förut, säger han.
Ur rättvisesynpunkt har han full förståelse för att avdragen sänks.
– Varför ska en ensamstående mamma som jobbar i kassan och kanske inte tjänar så bra vara med och betala för att von Krösus i Djursholm vill sätta in italiensk sjösten i sitt badrum? Rika får helt enkelt stå ut med lite mindre bidrag. Men jag vet att jag är ganska ensam om att tycka så här i min bransch, säger han.
Det bästa med rotavdraget är att fler jobb har blivit vita enligt Mats Sidmalm.
– Svartjobben har nästan helt försvunnit här uppe. Sedan är det kanske annorlunda nere i storstäderna, men här är de i princip borta. Och det är ju väldigt bra, säger han.
Inte heller Helena Huru, städföretagare i Kiruna, är särskilt orolig för den förestående sänkningen av rutavdraget.
– Jag tror inte att sänkningen kommer att påverka oss i och med att man fortfarande kommer att kunna göra avdrag för 25 000 kronor. Jag tror att det kommer att räcka för många. Men hade hela avdragit försvunnit hade det påverkat oss. Då hade jag kanske behövt säga upp personal, säger hon.