Skillnaden mellan olika kommuner och län är stor. I Pajala har man bara varit hemma två och en halv dag per barn. Det är en av de lägsta siffrorna i landet. I Arjeplog har man däremot varit hemma nästan fem dagar per barn, vilket är en av de högsta siffrorna i landet.
Försäkringskassan ser positivt på ökningen.
– Det är bra att försäkringen används i rätt omfattning och som det var tänkt från början. Med hjälp av vabbappen och det slopade vabbintyget har vi gjort det enklare för föräldrarna. Vi ser att det är många fler som fullföljer sina ärenden och begär ersättning, skriver Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.
Applicerad infektion
Rekordsiffrorna tros bero dels på att virusinfektioner slog till hårdare än vanligt och att försäkringskassan släppt en app till mobiltelefoner som gör det enklare för föräldrarna att söka ersättning. Att vabbintyget har tagits bort tros också ha förkortat och förenklat ansökningarna.
– Det är återkommande influensor och virus som kommer vid den här tiden på året. Vi jämför våra siffror med smittskyddsinstitutet och det sämmer bra överens, säger Niklas Löfgren.
"Vabbruari"
Februari är den månad som det vabbas allra mest. Till den grad att den brukar skämtsamt kallas för "vabbruari". Förra året var extra många sjuka. 417 000 ärenden inkom till försäkringskassan jämfört med år 2012 då 326 000 ärenden behandlades. För att klara årets februari på bästa sätt har Försäkringskassan gått ut med några tips:
- Vabba varannan dag, dela med någon närstående.
- Ha fasta vabbdagar så att du vet i förväg att du ska vabba om det behövs.
- Tvätta händerna med tvål och vatten före måltid, efter toabesök och efter utelek och hjälp de mindre barnen att göra detsamma.
- Hosta/nys i armvecket eller en näsduk.
- Lek ute. Det minskar risken för luftburen smitta.