Politikerna har tagit plats i styrelserummet i landstingshuset.
10:01 Kent Ögren (s), ordförande i landstingsstyrelsen öppnar mötet med orden "klockan är slagen, vi kör igång för vi har en späckad dagordning".
10:06: Dan Ankarholm (ns) tar ordet. Arjeplogs vårdcentral har skickat in ett brev till landstinget 2 mars, han undrar var den tagit vägen. Flera föreningar lokalt i Arjeplog är oroliga över vad som ska hända med vårdcentralen som går in med ett underskott för 2011, enligt Dan Ankarholm. Kan det bli neddragningar av vårdplatser och vad händer med bassängen?
Kent Ögren svrarar:
- Vad behöver vårdcentralen i Arjeplog? Man får fundera på vilka verksamheter vi ska dra ner på. Jag kommer själv att skriva till den här grupperingen vad som händer just nu och vilka steg vi ska ta.
Jens Sundström (fp) passar på att lyfta frågan om att skrivelser som kommer till landstingsstyrelsen försvinner.
- Vi har lite dålig koll på inkomna skrivelser till styrelsen. I bland är jag tveksam för man får läsa om skrivelser i tidningen som man aldrig sett i inkorgen, säger han.
10:25: Elisabeth Holmgren, landstingsdirektör, presenterar en ny medarbetare. Det är Mats Brännström som är ny utvecklingschef sedan 28 januari.
- Därmed finns en egen enhet för utveklingsarbete inom landstinget, säger Holmgren.
Brännström kommer från Luleå, är läkarutbildad i Umeå, har jobbat på medicinkliniken i Skellefteå och senast som verksamhetsområdeschef för närsjukvården i Västerbotten de senaste åtta åren.
- Nu är jag här och det känns jättebra, säger han.
10:38: Politikerna kollar på en film om landstingets förbättringsarbete.
10:45: Projektledaren Ewa Hedkvist Petersen presenterar EU-projektet BestAgers, som handlar om generationsväxlingsfrågor. 65+ beräknas öka i Norrbotten kommande åren.
-Vi vet alla att det här är en av de stora utmaningarna för Sverige, Norrbotten och en stor del av Europa. Vi har en äldre befolkning och färre kvinnor än övriga i landet, vi har en särskild demografisk utmaning i länet, säger hon.
Hon visar en popwerpointpresentation över folkmängden i länet.
- Landstinget betraktar det här som en viktig regional utmaning.
11:21: Projektledaren AnnaGreta Öberg tar plats längst fram för att informera politikerna om om- och tillbygnad av Sunderby sjukhus.
- Vi har gjort ganska mycket de senate ett och ett halvt åren, men i det tysta. Vi har gjort en utvecklingsplan, invigt ett utbildningscentrum, flyttat rehabiliteringsmedicin och omklädningsrum och ersatt dom för att få plats för utbildningscentret, tittat på en kortsiktig lösning för vuxenpsykiatrin för det var problem där och tillskapat parkeringsplatser. Det har hänt mycket även om det inte har synts några lyftkranar kring sjukhuset, säger hon.
Det nya patienthotellet på Sunderby sjukhus ska ha ungefär 65-68 rum.
- Vi har lagt in två familjelägenheter för vi har föräldrar och familjer som ligger på sjukhuset två, tre, fyra månader i sträck. De behöver få andra vyer och laga sin egen mat, de är så beroende av restaurangen i dag, säger hon.
11:54: Jens Sundström (fp) tar ordet och undrar om de planerar för att flytta ut verksamhet från Sunderbyn.
- Har ni hittat något som ni kan flytta ut från sjukhuskroppen och hur tänker ni kring delar som ska flyttas ut till närsjukvården?
- Det pågår ett arbete inom alla områden en analys och diskussion om vad som måste ligga på sjukhuset och vad som ska vara utanför, svarar AnnaGreta Öberg.
11:59: Fler frågor på direktörsrapporten innan vi tar lunch? Undrar Kent Ögren.
12:02: Dan Ankarholm (ns) undrar hur många vårdplatser som har minskats på länssjukhusen?
- Rakt upp och ner hur många exakt på varje ställe kan jag inte svara på, men det följer det styrelsebeslut som har tagits, säger Elisabeth Holmgren.
12:05: Stefan Tornberg (c) tar upp nedläggningen av telefonväxlarna i Gällivare och Kalix.
- Min fråga är om man kan lokalisera telefonväxlarna rent fysiskt i Gällivare eller Kalix? Finns det någon sådan diskussion, undrar Tornberg.
- Med den teknik som finns i dag kan telefonväxeln sitta var osm helst men det ha inte varit någon konkret diskussion om att placera telefonväxlarna någon annanstans än i Sunderbyn, säger Elisabeth Holmgren.
12:16 LUNCH: Sju av dagens 37 punker är avhandlade.
13:06: Närsjukvårdsutredningens rapport kommer upp på bordet.
- Förslaget är att den rapporten ligger till grund för framtiden, säger Kent Ögren.
13:10: Kent Ögren släpper ordet fritt om rapporten. Utredaren Caj Skoglund är på plats.
(NS) bifaller men vill ha ett tilläggsyrkande med en uppsamling av olika vägval som kan göras.
13:16: Mattias Karlsson (m) tar ordet och sätter igång en debatt om de ekonomiska förutsättningarna.
- Jag tror det är dåligt att vi säger att vi gör närsjukvårdsutredningen utifrån att vi ska spara pengar. Jag tror absolut vi ska ha ekonomiska förutsättningar som utgångspunkt men inte så detaljerat som det är nu. Jag tror vi får ta mycket stryk i debatten för att vi säger att vi ska göra en kostnadsminksning på 400 miljoner.
Kent Ögren svarar:
- Vis av den erfarenhet som finns, anger du inte en ribba eller volym, då tror jag att verksamheten lever i den tron att vi gör en reform och det kommer tillföras pengar i slutänden. Vi kommer få den diskussionen hur som helst. Detta kommer att innebära förändringar för sjukvården, ja. Jag tycker att det ska finnas ett sparbeting.
Caj Skoglund tycker det är en fördel att ha ett ekonomiskt riktvärde.
- Att det är 400 miljoner är logiskt, det är det som fanns i de ursprungliga direktiven. Det tvingar utredaren att tänka i nya banor. Jag ser det som en press på utredaren, det är bra att ha. Tilläggsyrkandet, det har aldrig föresvävat mig att att utföra ett sådant här arbete och komma till er med bara en lösning.
13:26: Ann-Kristin Nilsson (s):
- Det är viktigt att skicka en signal om att det inte skickas mer pengar. Jag tycker det är viktigt att det här ekonomi finns med. Det är en omfördelning av resurser.
13:27: Kent Ögren: Jag har uppfattat ett tilläggsförslag.
Dan Ankarholm upprepar tilläggsyrkandet: "Det fortsatta utredningsarbetet förutsätts utmynna i flera tänkbara alternativ".
13:29: Närsjukvårdsutredningen klubbas efter diskussioner om främst de ekonomiska ramarna som angivits:
- I full enighet klubbar vi direktiven för den fortsatta utredningen. Jag tackar särskilt för det, säger Kent Ögren.
13:52: Ett antal motioner klubbas igenom i rask takt.
13:54:
- Jag förklarar mötet avslutat, säger Kent Ögren.
Elisabeth Holmgren informerar om läckan i Kiruna.
- Vi har haft aktiviteter i gång för att förbereda hur vi ska hantera det här för sjukhusets del om det blir långvarigt. Kiruna sjukhus är prioriterat när det gäller behovet av värme. Det finns en panna i närliggande skola som man försöker få igång. Vi har för vår del en förberedelse i gång i fall vi behöver flytta patienter, då blir det närmast till Gällivare.