Lågflygning hinder mot vindkraft?

Innan sommaren ska ett tillstånd för 60 vindkraftverk i Käymävaara vara inlämnat. Hotet mot projektet? Försvarsmaktens lågflygningsområde.

4 februari 2019 20:12

Peter Stedt är pressekreterare på Vattenfall och berättar om vad som händer med projekten i Pajala: Käymävaara och Selkävaara. Totalt ska det bli 120 vindkraftverk. Vattenfall är nu färdig med samråden för projektet Käymävaara och går nu vidare med arbetet för ett tillstånd om 60 vinkraftverk.

– Vi har haft en bra dialog med kommun och medborgare. Även med samebyn har vi haft en bra dialog och kommit fram till lösningar som passar båda parter. Men det är ju förhandlingar som gäller.

Du menar att alla är nöjda?

– Visst finns det skilda åsikter. En del har ju starka åsikter mot vindkraft, så är det i alla projekt och det är inte konstigt. Men vi har ett annat litet aber, säger Peter Stedt.

Det han kallar för aber är något som gäller för de flesta vindkraftsprojekten i länet just nu. Försvarsmakten vill att flyg ska kunna komma på 20 meters höjd i området.

– Det här tillhör försvarsmaktens lågflygningsområden. Försvarsmakten vill reservera stora delar av Norr- och Västerbotten för lågflygningsområden och då pratar vi om allt över 20 meter. Inget över 20 meter får byggas. Men Vattenfall för en dialog med försvarsmakten på en högre nivå om det här. För annars är ju det här ett hot mot alla verksamheter med vindkraft.

Huruvida lågflygningsområden sätter stopp för projekten återstår att se. Innan sommaren räknar Vattenfall i alla fall med att ha lämnat in tillståndsansökan för Käymävaara-projetket och sedan fortsätter man med Selkävaara.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!