Elin Anna Labba bor i Jokkmokk och vill med sin debutbok ge röst åt de samer som blev tvångsförflyttade för cirka hundra år sedan.

I en intervju med NSD Kultur nyligen berättade hon att hon var inställd på att historien skulle rymma mycket sorg och tunga känslor. Ändå blev hon förvånad över tyngden i den sorgen och hur djupt händelserna har påverkat människorna – och fortfarande gör det.

Om boken och sitt skrivande berättar hon den 7 april när hon avslutar den Kontextsäsong som startar redan tisdagen den 28 januari med Susanna Alakoski som gäst.

Alakoski fick Augustpriset 2006 för ”Svinalängorna” och förra året kom hennes senaste roman ” Bomullsängeln”, den första delen av fyra i en romanserie om flickors och kvinnors villkor under de senaste hundra åren.

Tisdagen den 11 februari får Kontext besök av en ännu färskare Augustprisvinnare. Patrik Svensson fick i december priset för bästa fackbok för sin ”Ålevangeliet”, den fascinerande skildringen av världens mest gåtfulla fisk, men också en beskrivning av relationen mellan författaren och hans far.

Den tredje i raden av Augustpristagare hos Kontext i vår är Lina Wolff, som är gäst den 10 mars. Hon fick Augustpriset 2016 för ”De polyglotta älskarna” och beskriver i sin fjolårsbok ”Köttets tid” hur vi människor i denna kroppsfixerade tid behöver mer andlighet.

Författarscenen Kontext i Luleå har varit igång i 15 år, med stöd av Statens kulturråd och Luleå kommun. 

Samtalsledare är Kerstin Wixe.