”Kyrkan blev som tokiga mot namnet”

Konstnärsparet glömmer aldrig striden om skulpturen. "Idiotiskt att flytta på den", säger Anja Marklund.

20 juli 2017 21:15

I dag lider konstnären Berto Marklund av demens och vi kan inte prata direkt med honom, men frun Anja Marklund har aldrig glömt stridigheterna från 90-talet. Paret bor i Stockholm och har inte besökt Gällivare på länge. Att skulpturen nu flyttas är en nyhet och reaktionen blir kraftig.

– Det är idiotiskt och det hade Berno också sagt om han kunnat. Skulpturen har alltid stått på sin rätta plats, säger Anja Marklund.

Berto Marklund tog strid mot kyrkan i frågan och Anja Marklund minns att det egentligen var namnet som dåvarande ledande kyrkomän vände sig emot.

– Kyrkan blev som tokiga på att Berto använde ordet seiter. De krävde att Berto ändrade namnet på skulpturen men han vägrade, minns Anja Marklund.

Anja Marklund beskriver stridigheterna som en kamp, inte bara för konstverket, utan även för samerna.

– När Berto växte upp i Malmberget så hade han en fantastisk mormor. I bråken som fanns mellan samer och svenskar på den tiden så tog hon samernas parti. Hon var vän med många samer. Berto växte upp med henne och tog det där med sig, berättar hon.

Efter en hård kamp fick kyrkan backa på sina krav och stor tacksamhet visades konstnärsparet efteråt.

– Man skickade brev till Berto av tacksamhet. Han fick också en otroligt vacker samekniv som gåva. Ett signerat exemplar som han använt sig av när han snidat många småskulpturer, minns Anja Marklund.

Fakta/seiten

Seiten eller sejten, har haft en stark betydelse i den samiska religionen. Seitar var platser där naturen ansågs som starkast. Platser som man alltid besökte eller passerade under flyttningar. Det kunde handla om ett träd, stenar, klippor eller andra naturfenomen. Platserna ansågs ha särskilda krafter. En seite bör ses som en symbol för det gudomliga väsen man trodde vakade över ett områdes flora och fauna och markerade därmed en primitiv helgedom.

Källa: Samer.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Dahlgren