Satsningen i Kvikkjokk berör och upprör

Hotell- och campingsatsningen i Kvikkjokk har diskuterats under ett laddat stormöte i byn. Klart är att motståndet mot etableringen i dess nuvarande form är kompakt. "Vi känner oss förbisedda".

Hotell Kvikkjokk Lodge och campingsatsningen diskuterades under ett hett stormöte i fjällbyn.

Hotell Kvikkjokk Lodge och campingsatsningen diskuterades under ett hett stormöte i fjällbyn.

Foto: Nordmark & Nordmark

Kvikkjokk2023-02-28 19:07

Det omdiskuterade turistprojektet från de lokala entreprenörerna Leif Öhlund Saulo och Tony Sundberg i fjällbyn Kvikkjokk tog ytterligare ett steg via ett välbesökt stormöte i byn. Ett möte som, med en viss symbolik, hölls i den servicehusbyggnad som, om planerna går i lås, kommer att ersättas av hotell, med butik och spa.

Att frågan intresserar och berör råder det ingen tvekan om eftersom lokalen fylldes upp av den samlade ortsbefolkningen plus ett stort antal fritidshusägare. "Aldrig varit så packat här sedan invigningen 1983", meddelar en av åhörarna.

Det som diskuterades var den detaljplan som ligger ute för samråd och som när den presenterades väckte allmän oro och bestörtning i Kvikkjokk. Under mötet framkom tydligt att de berörda känner sig förbisedda och att kommunen borde ha informerat innan det lades fram ett förslag om ett jättehotell mitt i fjällbyn. 

Från kommunens sida fanns Erik Fagerström, chef för samhälls- infrastrukturfunktionen och stadsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Sundberg på plats tillsammans med en representant för arkitektbyrån som ritat förslaget till utformning och gestaltning samt Tony Sundberg och Leif Öhlund Saulo.

– De påpekade ett flertal gånger att satsningen inte ska bli ett "skoterhotell" och att de satsar på en målgrupp av exklusiva (high-end) turistbesökare med de krav som krävs. Jag tycker att mötet var bra och jag tror att både kommunen och exploatören förstod att majoriteten av ortsborna är emot satsningen i dess nuvarande form. Personligen tycker jag att campingområdet, som en gång blev till via expropriering för att kommunen ville driva camping, nu säljs vidare till en privat aktör känns bak-och-fram. Det vore kanske mer lämpligt att sälja tillbaka den till de som marken en gång togs ifrån, funderar Per-Ragnar Iverstrand, som deltog i mötet.     

Kommunstyrelsens ordförande Roland Boman (FJK), representerade politiken under mötet och fastslog att det rådde total enighet över partigränserna när beslutet om en försäljning klubbades i fullmäktige.

– Absolut. Det är jätteviktigt att de som är inblandade och berörs informeras. Jag tycker det blev bra, ett bra möte. Nu ska allt sammanställas och vidare in i nästa fas och visst är det är så att det också kan bli ett möte längre fram. Vi är i processens andra steg, säger Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!