Jaktledare: "Nu får det vara nog"

Mikael Östlund är jaktledare i Tjåmotisområdet. Han menar att det inte går att bedriva jakt på ett säkert sätt som det ser ut i dag med jakttrycket. "Vi vill komma hem till våra familjer efter jaktdagens slut", säger han.

Jaktledaren Mikael Östlund menar att måttet är rågat i skogarna under jakten.

Jaktledaren Mikael Östlund menar att måttet är rågat i skogarna under jakten.

Foto: Ida Östlund

Kvikkjokk2021-10-01 08:00

Mikael Östlund har jagat i området vid Tjåmotis söder om Kvikkjokk i hela sitt vuxna liv. Han har upplevt det ökade jakttrycket på nära håll och han tycker att det är dags att sätta ner foten på allvar nu. 

– Vi kan inte bedriva jakten på ett säkert sätt som det är nu. Jag har själv varit någon meter från att träffas av ett vådaskott och alldeles i dagarna sköts det rakt över huvudet på en annan av våra jägare. Säkerhet och kommunikation hör ihop. Vi jaktledare måste kunna få information om vilka som rör sig i markerna. Det blir närmast omöjligt annars. Det är inte bara farligt det skapar onödig irritation och diskussioner också, säger Mikael Östlund som efterlyser ett liknande system för anmälan som Jämtlands län har.

– Här lämnar man GDPR-säkrade uppgifter om telefonnummer till jaktledarna i de olika områdena som andra jägare och grupper ska kontakta innan de åker ut. Det vore ett sätt att få bättre kontroll. 

Du vill också se en bättre respekt?

– Absolut, det är så trist att komma ut på markerna och upptäcka husbilar, husvagnar, tält och andra fordon. De har absolut rätt att jaga om de löst jaktkort så det är inget olagligt i det hela men det blir onödiga konfrontationer och alla bara tänker på sig själva. Vi måste kunna samsas men jag ser det som väldigt komplicerat. Jag har sett problemet växa år efter år sedan 1993 då den fria småviltsjakten kom. Det blir inte alls bättre, snarare bara sämre och sämre och farligare och farligare.

Italienska grupper av jägare har de senaste åren blivit ett vanligt, men inte så populärt, inslag på länets jaktmarker. Tjåmotisområdet räknas som ett av de artrikaste vilket gör att det lockar extra mycket. Här handlar det om att det släpps hundar och mer eller mindre bredrivs drevjakt på fågel. Det är en helt annan kultur och en helt annan syn på jakt och tradition som de besökande jägarna tar med sig, menar Östlund.

– De blir fler och fler, de har svårt att kommunicera och, framför allt, verkar det svåraste vara orienteringen. De befinner sig, som jag upplevt det, väldigt ofta på marker där de inte ska vara, helt enkelt.

De italienska jägarna har bokat upp Kvikkjokks fjällstation i flera veckor och Länsstyrelsen har fått in en anmälan om tveksam djurhållning eftersom det handlar om en stor mängd hundar på begränsade ytor. Enligt Mikael Östlund gäller problemen inte bara italienska utan även finska, norska och svenska jägare.

– Vi har skyltar ute när vi jagar för att upplysa men de kan till och med sparkas sönder. Vissa hör av sig och visar respekt men tyvärr är det enbart ett fåtal. I år har trycket varit alldeles för hårt från småviltsjägarna. Jag hittar faktiskt inga andra ord än "vilda västern". Det är otroligt störande för oss men även för renskötseln, kanske dags för kvotering. Vi vill självklart fortsätta att jaga här om det är möjligt. Men i år har det varit otrevligt i skogarna, konstaterar Mikael Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!