Fokus på strid i fjällen

Fjällterrängen är inbäddad i snö och vinden mäter sina krafter över Kabla fjällmassiv, nordost om Kvikkjokk.
En ensam vit ren stapplar fram i den mäktiga ödsligheten.
Några fjällripor flyger upp i björkskogen.
En bergssoldat ligger kamouflerad i snön och siktar genom en automatkarbin.

SKJUTA SKARPT. En stor del av övningen är att skjuta skarpt mellan fjällen, bland annat prickskytte på pappgubbar.

SKJUTA SKARPT. En stor del av övningen är att skjuta skarpt mellan fjällen, bland annat prickskytte på pappgubbar.

Foto: Jessica Rosengren

KVIKKJOKK2016-02-03 06:30

Övningarna ska inte bara bli fler, de ändrar karaktär också. Mitt i den klassiska fjällvyn övar bergsplutonen från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur upp sin förmåga att försvara Sverige i ett eventuellt krig.

De har gjort Afghanistan och Mali. Tidigare har fokus varit på att öva upp sin förmåga för att klara av internationella insatser men i och med det förändrade och mer oroliga omvärldsläget har spelreglerna ändrats för hela Försvarsmakten, således även för bergsplutonen.

Det märks på övningen de har i Kvikkjokk den här kalla januari.

– Det är ganska tydligt att vi ska återta det nationella försvaret, vi måste ha en förmåga att kunna försvara hela landet, säger kapten Carl-Johan Olofsson, chef för bergsförmågan på Arméns jägatarbataljon.

– Det är därför vi har skarpa skjutningar i fjällterräng. Vi måste pröva våra vapensystem och ta tillbaka gamla kunskaper att vara i fjällen. Man har skapat ett insatsförsvar, nu måste vi återskapa det nationella försvaret, säger han.

Det är första gången den här övningen, som heter Mountain arctic combat exercise (MACE) genomförs. Men förhoppningsvis inte sista, menar Olofsson.

– Tanken är att ha en kontinuitet för att upprätthålla förmågan, säger han.

Med automatgevär, automatkarbinvapen och kulsprutor har bergssoldaterna övat i att skjuta skarpt. Bland annat prickskjutning på pappgubbar från långt håll.

2017 ska Arméns jägarbataljon göra en insats i Mali. Men för Carl-Johan Olofsson är det inget snack om vad som är prioriterat nu.

– Jag åker inte ner till Mali den här gången. Det känns viktigare för mig att vara på hemmaplan, att öva upp förmågan att kunna försvara sitt eget land, säger han.

Turistföretagare i trakten har haft invändningar mot övningen MACE och ägaren av Årrenjarka fjällby har pekat ut andra, ur turismsynvinkel, bättre övningsområden åt bergsplutonen.

– Det är viktigt att tänka på turismen men samtidigt måste vi kunna öva någonstans. Vi försvarar Sveriges intressen. Finns inte vi, har vi ingen förmåga vid en konflikt. Och vad händer då med turismen, säger Carl-Johan Olofsson.

MACE pågår i olika perioder under tre veckors tid i januari/februari. Utöver de tio svenska deltagarna finns tio norska deltagare från Harstad Kustjägarkommando.

– Det är en samövning med ett vänförband. Vi utbyter erfarenheter.

Övningsdagarna fylls med lavinsprängningar, träning i avancerad skoterkörning bland annat genom att köra skoter nedför en brant, samt fira upp och ner soldater och materiel längs höga, branta klippor. Nätterna spenderas i tält.

Ju kallare det är, desto bättre tycks det. Det beror på att de yttre förutsättningarna, som till exempel kyla, kan vara en av bergssoldaternas största utmaningar att hantera.

– Minus 30 grader är bra förutsättningar. Förra veckan hade vi minus 38 grader, säger Carl-Johan Olofsson.

”Det kan inte uteslutas att Sverige är i krig om några år”, skrev arméchefen Anders Brännström i en broschyr inför Markstriddagarna som genomförs i Boden den här veckan.

Den raden skapade en svallvåg av reaktioner och debatt i media.

– För oss var arméchefens ord inte överraskande. Vi har varit medvetna länge. Det som händer i omvärlden är oroväckande, speciellt senaste året med Ryssland, och Putins arktiska brigad. Våra soldater är bättre än hans, men vi är för få, säger Carl-Johan Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om