Vi befinner oss i byn Kuttainen två mil söder om Karesuando. Från byns utkanter behöver vi bara ro ett trettiotal meter för att komma ut på ön Isosaari i Muonioälven.
Vi är långt norrut, men här har byborna
i alla tider haft några får till husbehov på gården. Det finns också ännu nordligare får
Den förste som kommer och möter oss på ön är en tacka som har fått benämningen Ettan. Hon var det första fåret som köptes in när projektet startade för tre år sedan.
Nu har den ekonomiska föreningen
79 tackor och ungefär hälften så många baggar.
I dagarna ska baggarna ros över till ön för att få sina årliga mysiga veckor tillsammans med tackorna. Det ska leda till att fårbesättningen så småningom utökas med ett antal lamm.
Ledaregenskaper
Som avelstacka har Ettan inte precis utmärkt sig, snarare tvärtom. Men Harry Esberg och Lennart Monlund, som jobbar med fåren, har inte haft hjärta att ta bort henne.
- Hon har så fina ledaregenskaper. Och så blir man ju lite fäst vid vissa av djuren, säger Harry Esberg.
Som fåraherde får man inte bli alltför styrd av känslorna, och det är Harry Esberg väl medveten om. Fåren ska generera ge kött, ull och gödsel och på så vis pengar till projektet. Ändå är de bara en del av utvecklingsplanerna för Isosaari.
Fårprojektet är egentligen avslutat i en mening. I dag beviljas projektpengarna från länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen för att man bedriver myrslåtter och att reparerar de gamla ängsladorna.
Man håller ängarna öppna, återskapar kulturlandskapet och håller landsbygden levande.
En del intäkter kommer också in när föreningen säljer tjänster till skolan. Elever får komma ut och lära sig mer om sin hembygd och får samtidigt prova på att slå med lie eller använda räfsa.
Får jobb av LKAB
En annan kund är LKAB som låter ett antal får från Kuttainen beta i den så kallade Gruvstadsparken i Kiruna.
Nästa steg blir att göra en satsning på turister.
- Förslaget är att sälja naturupplevelser. Det finns många turister i närområdet och det finns ett behov av fler aktiviteter, säger Stig Töyrä som är ordförande i den ekonomiska föreningen.
Pundstinna turister
Vintertid landar chartrade plan från England i Enontekiö några mil in i Finland. Förhoppningen är att locka till sig fler pundstarka turister till den svenska sidan.
Får har engelsmännen gott om på sin egen ö, men vinterupplevelser som skidåkning, skridskoåkning och pimpelfiske är det sämre beställt med.
Norrskenet har också sin särskilda dragningskraft.
- Vi planerar att iordningsställa en
gammal vandringsled med övernattningslador. En idé är att sätta glastak på dem så att de ser norrskenet, säger Stig Töyrä.
Ingen massturism
I övrigt ska ladorna se ut som de alltid har gjort. Och någon massturism ska det inte bli tal om.
- Vi vill själva kunna sätta gränserna och vi vill kunna ta hand om alla på ett bra sätt, säger Harry Esberg.
När vi börjar röra oss tillbaka mot båten är det en tacka som följer med. Vi går över elstängslet till ljudet av ett olyckligt bräkande.
Det är Ettan som inte vill att vi ska gå.