Skolstrejken över i Kuttainen

Skolstrejken i Kuttainen är över. Efter att kommunledningen besökt byn på måndagen har föräldrarna beslutat att skicka sina barn till Karesuando skola.

Barn i Kuttainen utanför sin gamla skola, måndagen den 24 augusti. Barnen har nu börjat i Karesuando skola, ett par mil därifrån.

Barn i Kuttainen utanför sin gamla skola, måndagen den 24 augusti. Barnen har nu börjat i Karesuando skola, ett par mil därifrån.

Foto: Alexander Linder

KUTTAINEN2009-09-01 11:32
I dag började skolbarnen i Kuttainen i Karesuando skola, drygt en vecka efter att höstterminen startat. I förra veckan hölls de flesta av barnen hemma av sina föräldrar. Det var en protest mot den utredning som låg till grund för skolnedläggningen.
Föräldrarna ansåg inte att kommunens siffror, som visade på en besparing på 2,5 miljoner kronor, stämde överens med verkligheten.
De båda kommunalråden och barn- och utbildningsnämndens ordförande besökte Kuttainen på måndagen för att förklara siffrorna.
Köpte inte förklaringen
På mötet rådde stundtals en livlig debatt. Efter mötet beslutade föräldrarna att låta sina barn börja i Karesuando skola. Men de köpte inte kommunens förklaring till skolnedläggningen.
- Det kom fram hur kommunledningen tänker. Utredningens siffror är anpassade för att uppnå det här resultatet, att lägga ned ett antal skolor i kommunen, säger föräldern Christer Funck.
Kuttainenborna avvaktar nu Skolverkets besked om ansökan om att få starta en friskola. Besked väntas i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om