Kuttainen en klar vinnare

Kuttainen är byn som kämpat sig från nedläggningar till en positiv utveckling.Landets yngsta by kan stoltsera med ett stort engagemang från invånarna.- Många byar skulle bli gröna av avund på Kuttainens ungdomliga engagemang, sa landshövdingen Per-Ola Eriksson när priset för Årets by delades ut.

Barnen i Sveriges yngsta tätort var de som fick ta emot priset för Årets by i Norrbotten av landshövdingen Per-Ola Eriksson.FOTO: Åsa Junkka

Barnen i Sveriges yngsta tätort var de som fick ta emot priset för Årets by i Norrbotten av landshövdingen Per-Ola Eriksson.FOTO: Åsa Junkka

Foto: Åsa Junkka

KUTTAINEN2011-06-22 06:00

I måndags var det klart att Kuttainen blir årets by i Norrbotten. Ett beslut som inte var svårt att fatta. När man på länsstyrelsen satt och räknade poäng efter olika kriterier såg man en klar vinnare.

- Det behövdes inget målfoto, sa Per-Ola Eriksson när han i går delade ut priset till byn.

Kamp för skolan
I sporthallen var det fullt av Kuttainenbor och de flesta var barn. Byn är
en av Kirunas äldsta, men har en
befolkningsstruktur som gör den till Sveriges yngsta tätort.

2009 stod byn inför ett stort bakslag när politikerna beslutade att lägga ner skolan i byn. Men bara ett år fick barnen skjutsas till Karesuando. Sedan stod friskolan klar att öppnas, och den räknas som ett av stegen i byns utvecklingsprocess. Man har även skapat fårskötsel på ön Isosarri för att hålla landskapet öppet och generera arbetstillfällen. Byn är en av 15 i landet som är med i Tillväxtverkets projekt för att främja hållbara lokala servicelösningar.

Ideella krafter och engagemang hos de 337 byborna var de saker som lyftes fram när byn fick ta emot sitt pris.

Ett exempel är att nästan 75 procent av alla bybor är medlemmar i Kuttainens idrottsförening, en siffra få föreningar kommer upp till.

50 000 kronor
Eva Töyrä lämnade byn som 16 åring men har nu kommit tillbaka. Den speciella andan som fanns när hon flyttade finns kvar.

- Det har kommit fler utifrån till byn men det finns en anda av engagemang som funnits här länge, säger hon.

Men hon ser också problem för byns utveckling. När barnen ska börja på gymnasiet måste de flytta in till Kiruna, vilket alla föräldrar inte tycker är roligt. Hon nämner även arbetstillfällena som i närheten är få.

- Man får ta det som finns, säger hon

Utmärkelsen Årets by har delats ut av länsstyrelsen sedan 1994 och ska uppmärksamma goda exempel på utveckling av landsbygden. För den vinnande byn genererar den en extra blå skylt vid infarten till byn, men också 50 000 kronor. Vad som ska hända med pengarna vet man inte än. Alla får lägga sina förslag i en låda som sätts upp i byn och sedan blir det ett möte för att fatta beslut.

Eva Töyrä hoppas på något som alla i byn kan glädjas åt.

- Kanske fler grillplatser i byn där man kan samlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om