Fårets sjätte ben hittat i Kuttainen

Nästkommande sommar ska ett par hundra tackor bräka på ön Isosaari vid byn Kuttainen i Kiruna kommun.Redan till våren startas projektet i mindre skala.- Man brukar säga att fåret har fem ben, men vi har hittat ett sjätte, säger projektledaren Stig Töyrä.

Foto: Maria Åsén

KUTTAINEN2009-03-23 06:00
Kuttainen med omkring 400 invånare är mest känt för att vara särdeles barnrik och har faktiskt den lägsta medelåldern i hela Sverige.
Nu ska byn bli känt för sina många får också.
I april startar en förprojektering där ett antal bybor planerar för en gemensam fårbesättning på ön Isosaari i gränsälven Muonio älv som passerar alldeles intill byn. Under helgen genomförde Hushållningssällskapet en kurs med 29 deltagare.
Kunskaperna återerövras
Fårskötsel är nämligen inte så enkelt som vissa kanske tror.
- Man har sett det som andra klassens produktionsdjur och man har inte tyckt att det är så noga med hur man sköter fåren Det stämmer naturligtvis inte. Man måste lära sig för att bli duktig och kunna få lönsamhet i fårhållningen, säger Alec Lundström, husdjursrådgivare i Hushållningssäsllskapet.
Det finns en tradition av djurhållning i Kuttainen trots byns nordliga läge. Så sent som på 1980-talet fann fem stora jordbruk och ett hundratal kor. Det har även funnits mindre besättningar av får.
Nu måste kunskaperna återerövras och traditionen återuppväckas.
Stig Töyrä som leder förprojekteringen säger att målet är att komma i gång i mindre skala redan i år.
- Det var också rådet från Hushållningssällskapet. De misstag som man eventuellt gör i början får inte lika stora konsekvenser då, säger han.
Projektgruppen måste också lösa markfrågan genom att lösa arrendeavtal med de privata markägarna. Isosaari omfattar 600 hektar mark med bra jordmån. Visionen är att det ska finnas ett par hundra tackor med lamm på ön till sommaren 2010.
- Vi räknar med att det ska kunna bli en riktig näring med ett antal anställda på sikt, säger Stig Töyrä.
Vidareförädling
Alec Lundström påpekar att det finns goda möjligheter till vidareförädling på plats och ställe av de produkter som fårskötseln ger om det det finns driftiga entreprenörer.
Landskapsvården ses dock den viktigaste konsekvensen av fårskötseln, och där har ni fårets första "ben". Med ull, skinn, kött och ost är vi uppe i de fem ben som normalt brukar räknas.
- Det sjätte benet som vi räknar med är gödsel. Det är väldigt dyrbart numera, säger Stig Töyrä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om