Barnen strejkar
Skolstrejken i Kuttainen bröt ut i går. Av drygt 80 elever i byn var det endast ett fåtal som var med vid skolstarten i Karesuando. Det var en protestaktion mot kommunens beslut att lägga ned skolan.
Politikern Svante Pounu (KD) och skolvaktmästaren Bengt-Ove Törelid från Kuttainen är besvikna på kommunens beslut att lägga ned skolan.
Foto: Alexander Linder
i skolbänkarna igen.
Fast i Kuttainen hölls flertalet av eleverna hemma av föräldrarna. I stället för upprop i Karesuando skola, ett par mil bort, samlades föräldrar och barn utanför byns gamla skola för att grilla korv och samtala om den uppkomna situationen.
Större delen av byns högstadielever fanns för dagen också med vid protestaktionen för att visa sin sympati med de yngre eleverna. Knappt en tiondel av det totala antalet elever i byn åkte till Karesuando på måndagen.
Strejken var en protest mot kommunens argument till att lägga ned skolan i byn. Som NSD tidigare berättat hävdar Kuttainenborna att skolnedläggningen inte ger några besparingar för kommunen.
- Kommunen har gått till beslut på ett felaktigt underlag, utredningen visar på fel siffror. Om kommunen skulle kunna visa att den sparar 2,5 miljoner kronor så skulle vi inte stå här i dag, sade Håkan Siggemo, en av föräldrarna.
Oklart hur lång strejk
Många föräldrar uttryckte sina farhågor över de dagliga bussresornas inverkan på de yngre barnen och ansåg vidare att det kommer att bli alltför trångt i skolsalarna i Karesuando. Alla var också överens om att skolgården i Kuttainen är betydligt mer barnvänlig än den i Karesuando.
Ann-Marie Olsson var en av föräldrarna som fanns på plats med sina barn.
- Det är klart att man är jätteledsen över det här, både vi föräldrar och barnen. Jag flyttade hit för tre år sedan från Mertajärvi och jag trodde absolut inte på den här utvecklingen. Man visste ju att här fanns det en skola, många barn och aktiviteter för barnen, sade hon.
Det gavs inget exakt datum om när skolstrejken kan komma att vara över. Kravet var i alla fall att man först ville ha konkreta siffror från kommunen kring besparingarna. Kommunen har också lovat att ge mer information den 31 augusti.
- Jag förutsätter att de kan redovisa relevanta siffror, sade föräl-dern Christer Funck.
Bryter mot skolplikten
Trots att föräldrarna var medvetna om att det råder skolplikt i Sverige hölls barnen hemma.
- Den första veckan i skolan förlorar man inte så mycket. Efter mötet får vi ta beslut om hur vi ska göra, sade föräldern Bengt Monlund.
Roger Suup (S) är ordförande
i barn- och utbildningsnämnden.
- Det är tråkigt att de använder barnen som en bricka i det här. Man undanhåller ju dem deras rätt att få gå i skola, säger han.
Han avser att närvara vid mötet.
- Jag hoppas att vi pedagogiskt når bättre fram, att skolnedläggningen innebär sänkta kostnader för kommunen, säger Roger Suup.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!