Hembygdsföreningen vädjar efter volontärer

I Kurravaara hembygdsgård är det ofta mycket liv. Hembygdsföreningen har runt 100–150 medlemmar, och en styrelse på drygt tio personer. Men nu tvekar styrelsen inför grillning och fika på årets största happening, valborg.

Alex Olofsson, Margareta Korvi och Gun Britt Landin Henriksson är alla med i Kurravaara hembygdsförenings styrelse, och de känner både glädje och oro när det gäller föreningsengagemanget.

Alex Olofsson, Margareta Korvi och Gun Britt Landin Henriksson är alla med i Kurravaara hembygdsförenings styrelse, och de känner både glädje och oro när det gäller föreningsengagemanget.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kurravaara2023-04-21 05:00

De väntar hundratals besökare till föreningens valborgsfirande i Kurravaara. Men Alex Olofsson och Margerata Korvi från hembygdsföreningens styrelse berättar att de väntar med att köpa in hamburgerbröden och korven. 

– Vi ska ta beslut på måndag om vilken nivå vi lägger på firandet. 

Är valborgsfirandet hotat?

– Nej det kommer bli en brasa och firande. Vi vill göra det så stort som möjligt men vi måste lägga nivån efter hur många som ställer upp som volontärer, säger Alex Olofsson, styrelsemedlem som är uppvuxen i byn. 

Föreningen har vädjat på Facebook efter volontärer i byn. 

Gun Britt Landin Henriksson är på väg till jobbet när hon möter upp oss vid hembygdsgården i Kurravaara. Hon är avgående ordförande i hembygdsföreningen.

– Valborg är vår största aktivitet. Det har vi märkt sedan de slutat ha majbrasa i stan, det kommer 300-400 personer hit. Det är jättekul. Men att serva så många, det räcker inte till med oss i styrelsen. 

Nu vädjar ni om hjälp?

– Vi vädjar verkligen att folk kommer och ställer upp. Vi vill kunna erbjuda underhållning, sälja korv, hamburgare och gott fika. Men det går inte om vi inte har folk. 

Förutom valborg har föreningen varje vecka stick-kafé och de brukar ha populära pizzakvällar. Nyligen har de haft ett stort påskfirande. Alla tre är överens om att det är kul att umgås och anordna aktiviteter.

– Den sociala biten är det bästa, man får träffa folk och lära känna varandra, berättar Margareta Korvi.

Kiruna är föreningstätt. Enligt Kiruna kommun är man föreningstätast i Sverige, med cirka 400 föreningar. För Gun Britt Landin Henriksson är det ingen nyhet.

– Det finns ju ett talesätt som lyder, möts tre personer i en korsning i Kiruna så bildar man en förening.

Men ändå har ni svårigheter med engagemanget?

– Det är ju ett hårt arbete för styrelsen, det är nästan bara vi som ställer upp när vi anordnar aktiviteter. Vi har väldigt många barnfamiljer här och vi har jobbat stenhårt för att bygga upp aktiviteter. Men det behövs att fler ställer upp och jobbar, säger Gun Britt Landin Henriksson.

Margareta Korvi stänger dörren till hembygdsgården bakom oss, och visar runt på gården.

Vad tror du om framtiden?

– Det är många yngre som vill lära sig baka, sticka och laga långkok. Vi lever på hoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!