Kultur som lyser upp höstnatten

En senegalesisk koraspelare från Kalmar, firande av Hemslöjdens dag och upptäcktsfärder för barn i kyrktornet. Kulturnatten 2019 har en bredd utöver det vanliga.

5 september 2019 18:00

Lördagen den 7 september är det dags för den fjortonde upplagan av Kulturnatten i Luleå.

– Vi har gratis inträde och generösa öppettider, ungefär tolv timmar. Som publik får man kravlöst ströva mellan de olika scenerna, smita in under ett uppträdande och gå innan det är färdigt, säger projektledaren Eva Plumppu från Skådebanan.

Årets upplaga innehåller mycket litteratur och även många barnaktiviteter som sagoläsning, sång, konstvisning och pyssel. Biblioteket har bokbord, författarsamtal och workshop i bokskapande. I Domkyrkan är det ”Barnens kyrklördag” där barn i vuxnas sällskap kan få följa med upp i kyrktornet eller testa den stora orgeln på läktaren.

Fem konstnärer har vernissage på Galleri Lindberg. Mats Wikström visar hemslöjd och träobjekt, Brita Weglin har boksläpp och visar broderade bilder. Anna Almqvists akvareller, Lotta Kvists keramik och Ida Gullikssons handblåsta glas finns också med i utställningen.

Den senegalesiske världsmusikern och koraspelaren Lamine Cissokho uppträder i Kulturens hus och på Clarion. Hans musik spänner över allt från koramusik till afro-jazz-groove och svensk folkmusik. Koran, som kallas för den västafrikanska harpan, har 22 strängar och är tillverkad av en stor kalebass. Sedan 2001 är Lamine Cissokho bosatt i Sverige.

Koordinatorn Åsa Bäcklin berättar att det varit hårt tryck på bokningen.

– Det var egentligen fullbokat redan innan anmälningstiden gick ut, så det blev ett pussel, men vi har fått till en bra mix. I år har vi ungefär 40 scener, närmare 200 olika kulturhändelser och gissningsvis omkring tusen medverkande med alla körer inräknade.

En ny scen för året är Bryggeriet, och Dansinitiativet på Ålgatan som gör föreställningen ”Birds (come back to Bones)” för Kulturnattspubliken.

– Dansbiljetterna är gratis, men det är bra att boka innan, tipsar Eva Plumppu.

I år sammanfaller Kulturnatten med Hemslöjdens dag. Extra mycket hantverk av olika slag syns på på biblioteket, Norrbottens museum och andra ställen.

”Syng Norden Sammen” heter ett stort nordiskt sångevent som livestreamas på storbildsskärm i Vetenskapens hus där körer och enskilda sångare kan delta. De svenska körsångarnas bidrag är ”Vem kan segla förutan vind”. Sångevenemanget, som är en del av Föreningen Nordens 100-årsfirande, ska även tv-sändas – på TV2 Östjylland för den som har den kanalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Östling