Kultur som integrerar

Trots nedläggningen av Cape east har integrationsprojektet gått i hamn. På tisdag är det premiär för föreställningen där arabiska våren möter finska inbördeskriget.

3 juni 2017 06:00

– Det lättaste sättet att lära säg ett språk på är genom att bli kär i någon. Det näst bästa är att göra det i något kultursammanhang.

Så sade Per Allan Olsson när han var med och presenterade projektet i december 2016. Efter att Vuxenskolan i Haparanda hade samlat in en och en halv miljon kronor till sitt integrationsprojekt började förberedelserna för musikalen "Jag är en sång mellan dina läppar". Nu är det snart dags. På nationaldagen, tisdag 6 juni, är det premiär.

Det har varit en resa som har gått upp och ner. När projektet började var det uppbyggt kring nyanlända som då bodde på asylboendet Cape east. Under våren stängde asylboendet – och flera deltagare med stora roller i föreställningen flyttade ut från orten.

– Vi förlorade sju stycken från det här projektet när det stängde. Men vi har kunnat fortsätta ändå och vi har lyckats ordna transporter för de som bor i andra delar av Norrbotten. Men det är synd att en del inte kunde fortsätta, för de hade haft nytta av projektet, säger Pia Suonvieri som är drivande i integrationsprojektet.

Mohammedreza Ahmadi och Mamoon Alhariri är två stycken som är delaktiga. De håller med om att kultursatsningen har varit bra för dem.

– Ja, det hjälper mig att lära mig språket, kulturen och jag får många kontakter genom att vara med här, säger Mahammedreza Ahmadi.

Under gårdagen bjöds media in för att se smakprov av musikteatern i Haparanda. Där blandas det snabbt mellan svenska, finska och även språk som arabiska. Det är "en hyllning till varandras ursprung, upplevelser, kamp för människovärdet och livet."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa