Luleåbiennalen 2024 visar verk från både Norrbotten och andra delar av världen. Konstverken finns att skåda på flera håll i länet fram till den 26 maj; i Kiruna, Boden, Messaure och i Luleå.
Under öppningshelgen kommer konstnärer och arrangörer ha visningar och presentationer där de berättar om de olika verken. Årets tema är "Tröskel 1:1" och handlar om utrymmet mellan insida och utsida och den kulturella betydelse det har i olika regioner. Detta kontextualiseras bland annat genom Daniel de Paulas verk, som åskådare kan befinna sig i och interagera med i Konsthallen i Luleå.
När NSD når de konstnärliga ledarna för biennalen, Aude Mgba och Bruno Alves de Almedia, sitter de på plats i de Paulas verk.
– Norrbotten är väldigt rörligt och många saker händer här mellan nya industrier och gruvnäring. De råa materialen är i rörelse, folk är i rörelse och den politiska situationen bubblar, vilket den även gör globalt för tillfället. Jag ser de flesta verken som nutida och brådskande precis, som konceptet. Samtliga verk anknyter till förändring. Förändring som kanske är likt eller kanske olikt det som händer i Norrbotten, säger Aude Cristel Mgba.
Tanken om att åskådarna ska kunna interagera med verken har projektet redan realiserat i och med Luleåkonstären Fadlabis vindskydd på Isbanan och konstnärsduon WiklundWiklunds ljusshow i Messaure som ägde rum redan den andra februari. Vindskydden på isbanan är inget nytt i sig men Fadlabi har målat dem och lagt till kalligrafi. Verket är en hyllning till sudanesisk tradition att hedra personer som gått bort.
De konstnärliga ledarna ser fram emot åskådarnas reaktioner på utställningen och hoppas det ska finnas ett rum av lärande om andra delar av världen än Norrbotten och förändringen som finns där. Att kurera projektet har varit spännande för de båda som tidigare var obekanta med regionen och vill att förändringen i Norrbotten speglas i alla verk.
– Vi ser alla verk i Luleå, Boden och Kiruna som en och samma utställning, säger Bruno Alves de Almedia och fortsätter:
– För att vara mindre orter finns det ändå ganska så stora institutioner, som Luleå konsthall och konstmuseet i norr uppe i Kiruna. Jag tycker de gör ett bra jobb.