Stämningen är på topp när medlemmarna i kultbandet Drängarna äntrar receptionen på stadshotellet i Luleå. Att gruppen har sett fram emot att tävla är tydligt. Fiolspelaren Robert Åhlin säger att vistelsen i Luleå är som en klassresa.
Det är debut för Drängarna i melodifestival-sammanhang. Trummisen Anders Wigelius har skrivit låten "Piga & dräng" tillsammans med Robert Norberg och Jimmy Jansson. För Wigelius är det första bidraget som har skickats in till Melodifestivalen, och säger att det är "Drängafeeling i 180" i låten.
– Den skrevs inte för Melodifestivalen, men den kändes helt rätt. När vi gör låtar handlar det bara om att det ska vara så kul som möjligt, alla ska bli glada och det ska kittla i partynerven.
– Vi tänker inte så mycket på att vinna eller inte. Det här kan bli bra, men allt är kul och vi är här för att festa, säger Wigelius.
Mange Olsson, sångare, säger att han är förväntansfull men att man måste tänka till lite eftersom det är live-sändning.
– Man måste sjunga som folk och inte slarva. Det här har vi aldrig gjort, det andra är ju vårt jobb. Jag är förväntansfull och spänd men inte nervös ännu, men hoppas att det kommer eftersom jag tror att man gör ett lite bättre jobb då.
Drängarnas mest kända låt är "Vill du bli min fru" som kom 1995 och blev en hit. Idag är de ett band mer i skymundan från media. Gruppen har fortsatt producera låtar och har 300.000 lyssnare på Spotify per månad. De turnerar flitigt och har cirka sjuttio spelningar per år. Bland annat är de ett återkommande band på Western farm i Boden.
– De har bett oss att komma tillbaka varje år. Drängarna på Western farm har blivit lite som hand i handske och en tradition för många hemvändare. Vi har till och med låt som heter "Vilda Western i Boden", säger dragspelaren Olav Fossheim.
Inspirationen till låten kom från ljuset, människorna och stämningen, säger Fossheim.
– Vi hängde mycket här uppe. Det är så otroligt roligt här uppe och folk släpper verkligen loss 200 procent, istället för 100 procent som i Göterborg.
Att medverka i Melodifestivalen tror de kan öppna dörrar till en större publik.
– Vi har ju en del hardcore-fans, framförallt på landsbygden. Många vet nog inte riktigt att vi har varit igång så här länge och vi får ofta frågan om vi håller på fortfarande och blir förvånade, säger Wigelius.