Sigge Sik ska skapa stolta barn

Sigge Sik är en liten fiskkille som ger sig ut på äventyr till Kukkolaforsen. Hans mamma har lärt honom att se upp. Så gör Sigge, han tittar uppåt och är inte vaksam på gubbar med håv. Barnboken; Se upp! Sigge Sik ska ge barnen kunskap, lokalhistoria och ge dem stolthet över sin bygd.

KUKKOLA2013-07-26 06:01

För tre år sedan väcktes idén till historien om Sigge Sik. Författaren, Helena Renström, var barnledig och på en buss mellan Umeå och Burträsk föddes berättelsen. Det här var för tre år sedan och sagan låg sedan och mognade.

– Jag visste att Karin Söderholm illustrerade och tog kontakt med henne. Vi pratade ihop oss och bestämde att nu kör vi. Vi tar historien och gör en bok, berättar Helena Renström som till vardags är marknadschef på Skellefteå kommun.

Längst ner i söder, i Malmö, bor illustratören och art director, Karin Söderholm.

Kunskap skapar stolthet

Avståndet har inte hindrat dem att ha ett nära samarbete. De har skypat, mejlat och ringt varandra till de båda var nöjda med slutresultatet.

– En snabb och rolig process, säger Söderholm.

Målet med boken hade de gemensamt. De vill bidra till ökat intresse för lokalhistoria, kulturen längs Torneälven och fisket. Stolthet för sin hembygd och kunskap utgör grunden för boken.

– Kunskap skapar stolthet, säger Renström.

Kärlek och spänning

Första upplagan är på 1 000 exemplar och en ny upplaga ska tryckas på meänkieli i höst. Framöver är det också planerat att den ska få en engelsk översättning.

Paret bakom boken ska nu marknadsföra den mot skolor på båda sidor älven. De har också utvecklat en pedagogisk guide att använda i skolan. Ett sätta att väva ihop geografi, samhällskunskap, historia, biologi och språk till ett projekt kring Torneälv där boken om Sigge är en del.

Faktarutor

Berättelsen om Sigge Sik innehåller både spänning, humor och kärlek, i sagans form. Men i boken finns också små faktarutor som ger svar på många konkreta frågor, även de som inte heller vuxna kan svaret på.

Varför är fiskar slemmiga? Sover fiskar? Hur hittar en lax eller sik till sin egen älv? Svaren hittar läsaren i: Se upp! Sigge Sik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!