Ny ljusning för rödingens eldorado

Palle Andersson från Sörbyn har arbetat med fisketurism i många år och vet vad gästen vill ha. Som ny VD för Sörbyn Turism ser han framtiden an med tillförsikt. "Det ljusnar bakom horisonten", säger han och pekar optimistiskt mot Vitträsket, rödingeldoradot som också hyser rekordstora abborrar och gigantiska gäddor.

Flytringsfiske efter röding i Vitträsket är en härlig upplevelse.

Flytringsfiske efter röding i Vitträsket är en härlig upplevelse.

Foto: Gunnar Westrin

Krönika2020-11-26 09:00

Palle jobbade under 90-talet som omtyckt flugfiskeguide på den legendariska fiskeanläggningen i Tjuonajokk efter Kaitumälven. 

Några år efter tiden på campen arbetade han bland annat med att bygga upp en internationell sportfiskeanläggning efter floden Selenge i den norra delen av Mongoliet. Jag hälsade på honom en höst och vi hade ett synnerligen intressant fiske efter den fabulösa jättefisken taimen. Till detta kan läggas våra resor på Sandåslandet norr om Kiruna, spännande öringfisken i Nya Zeeland och på Kolahalvön, till galna möten med starka regnbågar i fjärran Kamtjatka. 

Trots att han sedan år driver företaget Formsmedjan i Boden, som VD och Creative Director, har han också embarkerat chefsstolen hos ovan nämnda turistföretag. På så sätt är han tillbaka i fiske- och vildmarksbranschen. Han ser en turistisk potential i den omkringliggande landsdelen, med bland annat Råneälven och skärgården som potenta livsnerver. Med andra ord, rätt person på rätt plats.

Palle har märkt att fisketuristerna så sakta har vänt kurs för att upptäcka vårt eget land. Nu är det inte enbart sportfiske efter lax, öring, harr och röding som gäller. Det nya är ett mer riktat predatorfisket efter gädda, abborre och gös. Då passar Råneälven perfekt. Palle är naturligtvis glad att laxen är tillbaka i älven och att predatorfisket både nationellt och internationellt formligen exploderat.

– Det norrbottniska skogs- och kustlandet dräller av sjöar fullmatade med monstergäddor och storabborrar, en sanning som också gäller för vår världsberömda bräckvattenskärgård. Redan tidigare har Råneälven fått namn om sig att vara ett av landets hetaste storgäddvatten. På så sätt ligger Sörbyn med omgivande byar mitt i prick, menar Palle.

– Under mina år i Tjuonajokk märkte jag att sportfisket på fjället, åtminstone kring Kaitumälvens övre delar sakta förändrades, berättar Palle med inlevelse. Från början var det absolut harrfisket med fluga som lockade. Plötsligt upptäckte vi att folk kom upp från hela Europa för att även flugfiska efter gädda?! Vi som trodde att det enbart var harren som gällde?

När jag lämnade campen i slutet på 90-talet var gäddrekordet för campen kring 12 kilo. Sådana fiskar finns det många av i Råne Älvdal, menar Palle självsäkert. Gäddan har gjort en egenartad tidsresa, från ”skräpfisk” till guldfisk på några decennier. 

– Det gillar jag, säger Palle, där vi sitter på bryggan intill Vitträsket och pratar. Bara i den här sjön, som är känd för sitt rödingfiske, har landets längsta abborre och gäddor över tio kilo tagits. Liksom bara utanför husknuten? 

– Vi behöver mer kunskap om vårt eget norrbottniska fiske och jag menar att variationen i fisket kan vara den riktigt stora lockelsen. I Sörbyn kan folk bo och fiska efter lax några dagar, för att växla till finliret med harrflugfisket, till grovjobbet med storgäddorna och abborrarna, anser Palle. 

– Vi har ett stort omland att jobba med, från Råneälven och taigaskogen till härliga båtresor ute bland öarna i skärgården. Vi har utbildade guider, välutrustade båtar, logi och restaurang. Jag ser verkligen fram mot kommande års verksamhet, menar Palle optimistiskt.

Fakta

Predator: Ett djur som jagar och äter andra djur. 

Predation: En organism som lever av en annan. 

Predatorfiske: Fiske efter gädda, abborre och gös. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!