Medierna var inte sena med att utlysa att "vår tids största visionär är borta". Den gångna veckan har vi fått läsa spaltmeter om Steve Jobs bortgång. Applekulten fick äntligen sin martyr.
För hur rimligt är det att folk samlas utanför Apples huvudkontor för att sörja? Hur rimligt är det att vanliga människor utan någon personlig relation vill hålla en tyst minut på arbetsplatsen för att personen som gjorde ens mobiltelefon eller dator är död? Det är galenskap, enligt mig.
Steve Jobs är långt ifrån vår tids största visionär.
Ärligt talat har jag svårt att förstå storheten
i hans innovativa gärningar. Apples produkter är nischade och dyra. En iPhone är lika mycket ett verktyg för status som det är ett verktyg för kommunikation. I ett globalt perspektiv, där en stor del av mänskligheten tjänar under en dollar per dag, ter sig Appleprodukter löjeväckande - det är inte ett mirakel som Jobs skapat. Det är en lyxprodukt för vit medelklass.
Jag äger själv en iPhone. Och på den är det fantastiskt att göra alla saker som är oessentiella i mitt liv - facebook, twitter, lyssna på musik och så vidare.
Men i Hollywoodfilmerna räddar iPhone ständigt världen. Samtidigt har arbetare i Kina, som tillverkar telefonerna, tvingats skriva på klausuler om att de inte får ta livet av sig i fabriken på grund av de slavliknande arbetsförhållandena.
Det är något som Apple inte så gärna talar om. Steve Jobs var en designer, reklammakare och framförallt en enormt duktig affärsman som kunde skapa hype.
Ironiskt nog dog Steve Jobs samma vecka som Nobelpristagarna tillkännagavs. Här pratar vi om forskare vars upptäckter lägger grundstommen till kommande upptäcker. Äkta visionärer.
En av årets nobelpristagare dog innan priset delades ut. Kommer du ihåg hans namn, har du sörjt för honom? Ralph Steinmans arbete med att klarlägga kroppens immunförsvar kommer förmodligen att rädda tusentals liv i framtiden.
"När trådlös överföring nyttjas perfekt kommer hela jorden att omvandlas till en stor hjärna. Vi kommer kommunicera med varandra direkt, oavsett avstånd. Vi skall se och höra varandra lika bra som om vi talades vid ansikte mot ansikte. De instrumenten som vi använder kommer att vara otroligt enkla jämfört med vår nuvarande telefon. En man kommer att kunna bära apparaten
i västfickan".
Det är citat av Nikola Tesla från 1926. Han möjliggjorde den elektriska växelströmmen, uppfann radion och la grunden för det moderna samhällets trådlösa överföring. Lustigt nog är det få som kan hans namn lika väl som Steve Jobs.
Det kan vara något att tänka på nästa gång du tänder lampan i lägenheten.