Det är 127 av 144 fastighetsägare på bostadsområdet Malmsta i Malmberget som skrivit under namninsamlingen mot boendemiljön. En protest mot LKAB:s uppfattning om att Malmsta är ett utvecklingsområde och inte påverkas av gruvbrytningen.
– Vi upplever inte boendemiljön som attraktiv och vi vill ha möjlighet att kunna flytta, nyckel mot nyckel, säger Johanna Orrmalm, boende på Malmsta.
De anser att förutsättningarna att bo i området har ändrats sedan 2012 då LKAB och Gällivare kommun tecknade ett avtal om att Malmsta ska vara ett utvecklingsområde. Östra Malmberget blir mindre och de boende beskriver vardagen med damm, sättningar och störningar i vattendistributionen som ohållbar.
– Vi tycker att det ska vara samma villkor för alla. Inte att grannen på andra sidan vägen flyttar och får ett nytt hus medan vi ska ha staketet utanför knuten. Man kan inte lämna ett litet område åt sitt öde, säger Johanna Orrmalm.
Enligt LKAB följer man Mark- och miljööverdomstolens dom som säger att området inte påverkas av malmbrytningen enligt de miljövillkor som gäller.
– Då anser vi att det här området ska vara kvar. Vi vill jobba för att minska störningar så mycket som det går hellre än att avveckla hela området. Vi har också ett löfte som vi kom överens om med kommunen 2012, att från år 2022 ska den som vill kunna sälja huset till LKAB och då kommer det att värderas som om det stod i Gällivare, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.
Man vill inte använda samma ersättningsprinciper som gäller för de områden som är påverkade av gruvan och som måste avvecklas.
– Då blir det en svår gränsdragning mot andra områden. Sedan att man upplever störningar och obehag av att det blir en förändring av området det har vi förståelse för, och därför har vi den här extraklausulen att LKAB erbjuder sig att köpa husen, säger Anders Lindberg.
Men de boende på Malmsta anser att nyckel mot nyckel måste gälla.
– Det inte är så lätt att flytta. Visst vi får huset sålt men vart ska vi ta vägen. Det är en frustration många känner, säger Johanna Orrmalm.
På LKAB anser man att man har en överenskommelse med kommunen att satsa på området och göra det attraktivt. Men kommunen säger idag att man vill omförhandla avtalet.
– Det går inte att kalla det för utvecklingsområde utifrån det som bestämdes i avtalet 2012, för 50 procent av det är borta. Redan då bedömde man att det var minsta kritiska massan för att upprätthålla samhällsfunktioner, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd.