Kräver AC: "Värmen knäcker oss"

Värmebölja inomhus gör att Edestrands vårdanställda och boende lider. "Det är lika hög temperatur som ute. Vi får ingen AC för att det saknas pengar, säger Kristina Palmgren Engfors, undersköterska.

16 juni 2019 13:46

Hon jobbar själv på sommaren och tar semester på vintern.

– Så jag vet hur somrarna är. I fjol var det jättehett och i det närmaste outhärdligt, säger Kristina.

För två veckor sedan fick arbetsgruppen i Harads beskedet att de nekas att få bärbara AC (luftkonditionering) i sommar.

– Vi pratar om kanske sex, sju stycken för sammanlagt 35 000 kronor. Även Älvstrands korttidsboende har problem. Det är en enkel lösning. Dessa mobila AC kan man flytta runt där de behövs men även till det gemensamma utrymmet och matsalen, säger Kristina Palmgren Engfors.

Avslaget beror på att det "saknas medel".

– Då blev jag arg. Kommunen har råd att köpa in konst för 200 000 kronor men inte prioritera oss anställda på Edestrand. Personalen orkar inte jobba och de gamla mår dåligt i den hemska värmen. Vi har köpt in bordsfläktar i de boendes rum men dessa har de fått betala själva, säger Kristina Palmgren Engfors.

Personalen på Edestrand beskriver luften under Norrbottens Medias besök som stillastående och kvav inomhus vilket känns.

– Vi sade redan förra sommaren när vi var helt däckade av värmen att det här bör åtgärdas och det har inte hänt något. Vi vill ha en dräglig arbetsmiljö. Att ge oss AC, är som en droppe i havet och stjälper inte kommunens ekonomi.

Inte nog med att det är värmebölja inomhus. Personalen ska fortfarande tillgodose den omvårdnad som deras gamla behöver.

– Vi är skyldig att ha arbetskläder liksom stövlar, plastförkläde och handskar vid hygienarbete. När vi tar på oss den munderingen vid 28-30 graders värme så rinner det även om oss och det känns som vi också har duschat, säger vårdbiträdet Linnea Sundberg.

Från 6 juni och framåt har boendets termometrar som visar både utom-och inomhustemperatur visat som värst mellan 27-30 grader inomhus och någon eller några grader svalare utomhus.

– Vi är bara i början av sommaren. Under natten stängs ventilationen och det är hemskt. Då står luften still. Vi hade tjugosju grader en helg när vi jobbade. Gamlingarna orkade knappt röra sig. Vi lade blöta handukar på dem, berättar gruppen.

Nu ska Kommunals huvudskyddsombud kopplas in och avvikelserapport skrivas.

– Vår chef har tagit upp frågan så arbetsgivaren vet om problemet, säger personalen.

Norrbottens Media återkommer med socialchefens syn på problemet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler