Skogshotellet vinner mark

"Skogshotellet" arrenderar mer mark av Sveaskog och utvecklar sin vildmarkscamp. Hit kommer många storstadsbor från utlandet för att stressa av i den norrbottniska naturen, fiska, plocka blåbär och besöka gruvorna.

Skogshotellet har hotell med gästhus, campingplats och vedeldad bastu. Till vildmarkscampen kommer turister från Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, England och Italien.FOTO: Marie Ridderström

Skogshotellet har hotell med gästhus, campingplats och vedeldad bastu. Till vildmarkscampen kommer turister från Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, England och Italien.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

KOSKULLSKULLE2010-06-19 06:00
- I Hamburg är det stressigt och trångt, människor sitter i sina bilar 2-3 timmar varje dag. Om man räknar ut hur mycket livstid det är, så förstår man att de inte är riktigt nöjda. Stora städer lägger ett tryck på människorna. Här lever människorna med naturen och man jobbar för att leva, man lever inte för att jobba, säger Michael Dessien, som kommer från Hamburg.
Han driver vildmarkscampen som är öppen för tredje säsongen. Det första året var tufft, i fjol var beläggningen god och nu satsar man på sommarturismen.
Skogshotellet får, genom att arrendera mark av Sveaskog, möjlighet att utveckla sin verksamhet. Det nya avtalet gäller från juli.
- Vi har fantastiska möjligheter här i Koskullskulle. Skoghotellet ligger mitt i vildmarken och samtidigt är det tillgängligt tack vare närheten till väg, järnväg och flygplats, säger Michael Dessien.
Här finns 30 bäddar, hotell med gästhus, campingplats med el för husbilar, husvagnar och tältande turister. Ägare är Harald Voigt, som skapat en campen och själv ritat gästhusen med loftvåning. En flyttad tornedalsgård inrymmer vedeldad bastu och rum för samvaro.
Skotersafaris
Till vildmarkscampen kommer turister från Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Holland, England och Italien. Vintersäsongen med skotersafaris går riktigt bra.
- Tyska grupper kommer från fredag till måndag och kör skoter. De får dörr till dörr-service och uppskattar den norrbottniska naturen med natursköna vidder, säger Michael Dessien.
Inlandsbanans turister är en viktig målgrupp. Många pensionärer och barnfamiljer reser med Inlandsbanan där Gällivare är sista stationen.
De erbjuds naturupplevelser, guidade turer i Nautanen, fiske och kanotturer i Linaälv som rinner strax bakom campen, våffelbakning vid öppen eld och blåbärsplockning.
- Vi lyssnar in vad gästerna vill ha, tipsar dem om utflyktsmål och guidar dem på spännande utflyktsmål, som Djävulsklyftan, säger Michael Dessien.
Skogshotellet har även konferensgäster och en restaurang där traditionell norrländsk mat serveras till gästerna. Ofta avslutas dagen med bastu och ett bad i den stora bastutunnan. I bland kommer tyska studenter på praktik och drar sitt strå till stacken för att utveckla campen.
Satsar i Killingi
- Jag tycker det är fint här, folket i byn kommer hit och är glada över att vi är här. Det är fina människor, lite tystlåtna, i bland får man vänta på ett svar i tio minuter och sedan säger de "hjooo", med en vissling. I skogen som vi arrenderat fanns tidigare en gammal fotbollsplan där det såg hemskt ut, vi har städat upp och bygger staket och grillkåta där, säger Michael Dessien.
I sommar satsar Skogshotellet också på en turistanläggning i Killingi, det blir en satellitstation till Skoghotellet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om